Annonse
00:00 - 02. juni 2017

Forskning på vent

Ett institutt tjente gode penger på tilskudd fra UD. Det førte til at kranene ble skrudd igjen for inngåtte avtaler med andre institutter.

Illustrasjon: Øyvind Hovland
Annonse

I fjor sommer inngikk Utenriksdepartementet rammeavtaler med åtte institusjoner om forskning og tjenester innen utviklingspolitikk, konflikt, sårbarhet og utviklingsøkonomi. UD la opp til å bruke inntil 300 millioner kroner innenfor disse avtalene, og dette skulle finansieres fra bistandsbudsjettet. International Law and Policy Institute (Ilpi) ble tildelt rammeavtaler innenfor alle de fire utpekte områdene.

I oktober, før rammeavtalene ble tatt i bruk, avslørte VG at Ilpis eiere hadde tatt ut millionbeløp i utbytte ved hjelp av penger bevilget av UD, og at UD skulle ha brutt anbudsregler i samarbeidet med Ilpi. UD frøs da alle kontrakter med Ilpi, og utenriksminister Børge Brende beordret intern granskning. Denne uken ble granskningsrapporten offentliggjort.

Den viser at Ilpi totalt mottok nær 194 millioner kroner fra UD over åtte år, og at bevilgningene til to prosjekter, på i alt 42,7 millioner kroner, ble utbetalt fra bistandsbudsjettet i strid med interne regler. VGs avsløringer førte til at Ilpi i disse dager blir avviklet.

Annonse