00:00 - 09. juni 2017

Et Indisk selvbilde

Fotografen Vasantha Yogananthan nytolker heltediktet Ramayana.

«Boy Playing Girl», Sorthvitt C-print håndkolorert av Jaykumar Shankar. Foto: Vasantha Yogananthan / Chose Commune

Store deler av Indias 1,3 milliarder innbyggere, med sine 22 offisielle språk, samles kulturelt sett kanskje aller mest av nasjonaleposet Ramayana.

Heltediktet er en hjørnesten i hinduismen og er blitt gjenfortalt muntlig, sies det, siden 800 år f.Kr. Ramayana forteller historien om livet til Rama, en legendarisk prins fra kongedømmet Kosala. Det finnes historier om barndom, giftemål, krig, kjærlighet, tap og eksil – beretningen er filosofisk og instruerende.

I lys av tradisjonen for gjenfortelling reiser nå den indiske fotografen Vasantha Yogananthan i Ramas fotspor – og tolker eposet på ny, sett gjennom samtidens og fotografiets prisme. A Myth of Two Souls er et bokprosjekt som skal utkomme i syv deler, slik det også er syv kapitler i Ramayana. Andre bok, The promise, er ute nå, og her fortelles kjærlighetshistorien om Rama og Sita.

Annonse