00:00 - 30. juni 2017

Da Tiedemann var Gul og Petterøe Blå

FRA ARKIVET: Rizla, Rød Mix, Gul nr. 3 og Blå Strek, alle skal bli grønnbrune nå. Men helsemyndighetenes påfunn bekymrer Steinar Sixx Bentzen lite. Det var noe annet som ergret vettet av ham.

– Kan dere fixe limet på Rød 3, spurte Steinar Sixx Bentzen. Det er ellers sjelden rullingsrøykere hever røsten samlet. De er vårt samfunns spedalske, hundset, kuet og forlengst bragt til taushet. Men det har vært tegn til felles protest i det siste.

Dagens romjulsgave: Hver dag åpner vi en artikkel fra året som har gått, som vi mener er verdt å lese, enten på nytt eller for første gang. Om denne skriver journalist Håkon Gundersen: «Agurktid kalles det, når Norge tar sommerferie. Tradisjonelt har journalisten da tatt en tur på torget for å skrive om prisen på agurker og jordbær. Første helg i juli valgte vi å ta opp det betente temaet: Hva har skjedd med limet man fester sigarettpapiret til tobakkspakken med? Og hva betyr det for trafikksikkerheten?»

– Fra første juli trer loven i kraft som gjør at fargene forsvinner. Snus, sigaretter, rulletobakk, alle pakker skal få verdens minst fengende farge. Dette blir verst for rullingsen, for den heter jo bare farger. Rød Mix, Gul Mix, Petterøe blå, lyseblå og hvit. Gullsnitt og Blå strek.

– Det spiller ingen rolle for meg. De prøver med bilder av råtne tanngarder og nedsyltede lunger, men det fungerer jo ikke. Men da det ble umulig å feste Rizla-papiret utenpå tobakkspakken, da ble jeg forbannet.

– Enig, det var infamt. Jeg blir rasende av å fikle med den plasten. Trafikkfarlig er det jo også?

– Ja visst, for det heter seg jo at man ikke bruker mobiltelefonen i bilen, men det har vel hendt jeg har rulla røyk og kjørt med knærne.

– Det kan vi fordi vi har håndverket i fingrene og ikke trenger å se ned. Men da må papiret henge utenpå, akkurat samme veien som det alltid har hengt.

– Nettopp. Og når du må ha Rizlaen oppi tobakkspakken i stedet, blir hele Rizlapakken full av tobakksrusk og så må du drive og riste det ut.

Dette er saken

  • Fra 1. juli trer loven om standardiserte tobakkspakninger i kraft. Det er gitt ett års overgangsperiode før alle produktene som selges i butikk må være standardiserte.
  • Mange svorne rulle­tobakksrøkere har det siste året hatt vanskeligheter med å feste rullepapirpakken utenpå tobakkspakken. Det som skjedde var at de fjernet den lille papir­lappen som dekket over den lille tapebiten og den enda mindre bretten til å dra ned tapebiten med, som rullepapirpakken fikk feste i.

– Det er ikke helt sikkert alle våre lesere kjenner problemet. Forklar hva som gjorde at du rykket ut med en klage.

– Når du har irritert deg lenge nok over at du ikke får av den lille papirbiten som er over limflaten uten å rive i stykker plastikken og selv da ikke får festet sigarettpapirpakken, så må du gjøre noe og jeg googlet «får ikke festet rizlapapir», eller noe i den dur, og så fant jeg en nettside med kommentarer fra andre som var rasende over det samme. Det må ha vært den siden du kom over.

– La oss se på det raseriet. Her er en Nils som skriver: «Nå er det jaggu nok. Fikla med den fordømte etiketten på limet i en halvtime for å feste Rizzla-en. River enten små papirbiter av, eller så løsner limet på baksiden. Blei så forbanna at jeg slengte Petterøe’s 3 pakka helveteivold på sjøen. Gå tilbake til den gamle etiketten.»

Det hjelper å kjøpe Rød Mix der det bor mange gamle alkoholikere, for der får du den fersk.

Steinar Sixx Bentzen

– Så sint blir jeg sjelden. Jeg har kommet til det synet at hvis du ikke er så jævla frekk i kjeften, så får du mer gjennomslag. Se her har du en til som er rasende, men han forklarer godt hva det dreier seg om. «Umulig å få av dekkpapiret. men det som forarger meg mer, er at teipen som skal lukke pakken, den nederste delen, den gule biten uten lim, er borte! Er det en feilproduksjon? Selv om man bretter en liten bit av den nederste delen sammen, så tørker limet ut. Dette fordi man har vært borti med fingrene og pakken lukkes ikke ordentlig.» Så da tenkte jeg at der skulle jeg skrive et innlegg selv.

– Ja, og her er det du skrev. Det er mer behersket. «Kan dere fixe limet på rød 3 det er nær umulig å få av lappen så man kan feste rizla pappiret!» Hva gjør du selv når papiret ikke kan henge utenpå?

– Da legger jeg rizzlaen oppi pakken, sammen med tobakken. Det blir til det. Eller jeg har papiret i lomma ved siden. Men nå har de fikset det. I alle fall på Rød Mix. Og Petterøes 3, tror jeg.

– Nei? Ikke Petterøes. Se her. Vet ikke hvor jeg har papiret en gang.

– I alle fall Rød Mix, men det skjedde helt nylig, i våres. Da var den blanke biten tilbake, det er bare å vippe den opp og lime igjen. Jøss, det var deilig, tenkte jeg.

– Det er nesten en grunn til å melde overgang. Men Rød Mix er i overkant sterk?

– Karva blad er sterkest, men Rød Mix smaker mest tobakk og ikke parfyme. Det hjelper å kjøpe Rød Mix der det bor mange gamle alkoholikere, for der får du den fersk.

– Det kan forklare at jeg ikke har fått med meg at plastbiten som denne saken dreier seg om, kan være kommet tilbake? Altså at jeg har handlet i en Frukt & Tobakk med lav omsetning, slik at det er en gammel pakke?

– Nettopp. Et annet tips er kjøpesentre der mange går i joggebukser og tresko. Du kjøper ikke rulletobakk på Oslo vest, for å si det sånn, om du vil ha den fersk.

– I protestene mot låsemekanismen som du deltok i, var det noe rart. Dere protesterte ikke på sidene til Tiedemanns Tobaksfabrik, for den ble lagt ned for ti år siden og produksjonen av de kjente og kjære norske merkevarene er overtatt av The British American Tobacco Company.

– Ja, jeg så det etterpå. Det var en som skrev at den siden ikke hadde noe som helst med produktene å gjøre. Hva var det for noe?

– Dere skrev på Norsk industrimuseums nettsider, hvor de har mye historisk stoff om Tiedemanns.

– Ja-ja, sånn kan det gikk, sa´n. Men det er et år siden jeg skrev mitt innlegg, altså.

– Å jaså? Men flere av innleggene er datert denne uken? Her er en som heter Even: «Jeg er steikanes forbasket over den køddne limen over papiret på Rød 3.»

– Det er vel folk som har handlet på vestkanten det, da? Men protestene våre har jo ført til noe likevel. Om vi kan kalle det det, at du sitter her.

– Nei, du skjønner at på morgenmøtet i Morgenbladet sto det mellom Norwegian-kanselleringene og pengebruken i Norges idrettsforbund på denne plassen, men alle var enige om at vi hadde hørt nok om Kjos og Idrettsforbundet denne uken. Og så er det jo sommer. Hva heter det her, forresten?

– Ausenfjellet i Sørum. Firmaet heter IRM. Vi selger borerigger til anleggsbransjen og maskiner til steinknusing og demolering. Vi selger sånne sikteskuffer som brukes til å sikte jord og knuse stein med.

– Passende for en Mötley Crüe-fan?

– Dette er heavy metal, men når jeg driver og jobber i denne industrien er det fordi at her er det sånn at når du spør noen om noe, så svarer de «en spade», hvis de mener en spade. Det er redelige folk som snakker rett fra levra, ikke noe tull, det passer meg.

– Vi kommer ikke utenom de to xx-ene i mellomnavnet ditt. Hvor kommer de fra?

– Bassisten i Mötley Crüe heter Nicky Sixx, og vi ville at sønnen vår skulle ha det navnet, så vi tok det begge to før han ble født. Så fikk vi en unge til og ville kalle ham det samme som Nicky Sixxs unge, men han heter Gunner Sixx og det ble jo bare Gunnar eller Gunder på norsk, så vi kalte ham det samme som Nickys datter, som heter Storm. Her er jo Storm et guttenavn, så han heter Storm Sixx Bentzen.

– For nå å komme tilbake til saken igjen, I tilfellet denne kulturen dør ut når fargene forsvinner. Bruker du potetskive av og til?

– Ja, det funger når tobakken er for tørr, man må bare ha en tynn nok skive så ikke alt drukner. Agurk går også, men potet er bedre.

 

 

 

 

«Hva om vi gir bort noen godsaker i romjula?» sa sjefen. «Alle skriver et personlig innsalg som vi sender ut. Så blir det personlig for leseren, og dere får alle spredt en sak, slik dere maser om hele året.»

Som sagt, så nesten gjort. Alle syntes det var kleint å selge sine egne saker, men etter en tre-fire purringer kom det inn noen. «Så får vi legge inn en sånn lenke til bestilling nederst, selv om ingen klikker på den når de allerede har fått gratis», sa sjefen.

Så her er den lenken, da, med førti prosent rabatt.

Annonse