00:00 - 16. juni 2017

Brexit i det blå

En lengre overgangsordning, kanskje à la EØS, vil komme før et endelig brexit, tror Stephen Booth i tenketanken Open Europe.

Soft brexit, hard brexit: Passasjerer ser på Dovers hvite klipper fra en ferge som knytter Storbritannia til det europeiske fastlandet. Nå hersker usikkerheten i spørsmålet om britenes løsrivelse fra EU. Foto: Toby Melville / Reuters / Getty Images

«A dead woman walking».

Slik beskrev tidligere finansminister George Osborne statsminister Theresa Mays posisjon etter det katastrofale parlamentsvalget sist uke, da toryene mistet flertallet. Martin Wolf i Financial Times observerer en «søvngjenger på vei mot et kaotisk brexit». Drøyt to måneder etter at den britiske regjeringen utløste EUs artikkel 50 om utmeldelse, har den verken et klart regjeringsgrunnlag eller en tydelig forhandlingsposisjon overfor EU.

Sannsynligheten for en såkalt «soft brexit» har økt. Denne benevnelsen brukes ofte om en løsere tilknytningsform til EU som alternativ til et totalt brudd («hard brexit»), hvor britene for eksempel kan forbli medlem av det indre marked.

Annonse