00:00 - 23. juni 2017

Bagdad som var

Latif al Anis bilder viser Bagdad fra en svunnen tid.

Et amerikansk par ved Taq-e Kasra, en ruin ved den historiske byen Ktesifon, rett sør for Bagdad, 1965. Foto: Latif Al Ani

Irak var i kraftig økonomisk og sosial vekst da Latif al Ani begynte å fotografere på 1950-tallet. På jobb for oljebransjen, og senere Iraks kulturdepartement, dokumenterte han det urbane livet i den da yrende kosmopolen Bagdad, gjerne sett i sammenheng med og opp mot landets eldgamle kulturarv. I en ny bok fra forlaget Hatje Cantz sier al Ani i et intervju at «frykt var en stor motivasjon for å dokumentere alt slik det var. Jeg gjorde alt jeg kunne for å dokumentere, for å ivareta den tiden». Og disse bildene – av turisme, dans, handel og byggeprosjekter – viser en tid som nå er borte, ødelagt av diktatur, undertrykkelse, krig, terrorisme og atter krig. Al Ani ga opp ­fotografiet etter at Saddam Hussein tok makten på slutten av 1970-tallet. Det meste av arkivet hans, kanskje hundretusenvis av negativer, ble plyndret fra det irakiske nasjonalarkivet under amerikanernes invasjon i 2003. Og slik står de resterende fotografiene, nå samlet i bokform, igjen som et minnesmerke over den tragedien som er ­nyere irakisk historie.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse