Annonse

Annonse

00:00 - 16. juni 2017

Alt er helt utrolig

Tirsdag holdt president Trump sin første regjeringskonferanse, der alle statsråder hyllet presidenten for åpent kamera. Onsdag var Morgenbladet, som eneste norske medium, til stede under en spontan regjeringskonferanse i Oslo.

Kildefoto: Michael Reynolds / Bloomberg / Getty Images, regjeringen.no, Trondheim Havn, Jan Richard Kjelstrup/ASD, Ellen Lande Gossner, Sveinung U. Ystad

Statsminister Erna SOLBERG: Ja, nå som vi har media til stede, tenkte jeg at vi bare skulle ta en runde.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe ISAKSEN: I entall blir det ‘medium’, tror jeg.

Finansminister Siv JENSEN: En runde hva?

Statssekretær for samferdsel Bård HOKSRUD: Tombola? Det pleier vi å ha på tirs…

SOLBERG: Nei, nei, nei. Jeg mener at det har vært altfor lite entusiasme om vårt regjeringsprosjekt i det siste. Kom igjen, nå. Introduser dere, og si hva dere har oppnådd i det siste. Torbjørn, du er først.

ISAKSEN: Hvorfor er jeg alltid først?

SOLBERG: Fordi du er minst, Torbjørn.

ISAKSEN: Men Ine er mindre enn meg!

Panegyri

  • Ukritisk hyllest av et menneske eller en ting, fremført som en offentlig tale.
  • egrepet oppsto i Athen, med Isokrates‘ Panegyricus (380 fvt.) som et høydepunkt.
  • Det er en blendende, fantastisk, deilig, uovertruffen og genial litterær form. Rett og slett de aller beste ordene.

SOLBERG: Torbjørn, nå…

ISAKSEN: Ok, ok. [Med tullestemme:] Det er et privilegium å få tjene elevene i dette landet, og ideen om at alle har en lik rett til utdanning, og dermed en stor fremtid.

SOLBERG: Se der! Du kan jo når du vil, lille venn. Neste?

Justisminister Per Willy AMUNDSEN: Vi mottar, som du allerede vet, en enorm støtte fra politistyrker over hele landet. De har vært så frustrerte, og nå er de så ekstremt glade for vår nye visjon, vår nye retning, der vi skal støtte dem, gjennom ild og vann, tykt og tynt, i deres rettmessige kamp mot Den Galopperende Kriminaliteten. Responsen er helt fabelaktig, over hele landet, overalt, hele tiden.

SOLBERG: Er det sant, Per Willy?

AMUNDSEN: Jeg har ikke gjort annet enn å ta imot ros.

SOLBERG: Betryggende. Neste?

«Responsen er helt fabelaktig, over hele landet, overalt, hele tiden.»

Jordbruksminister Jon Georg DALE: Eg ynskjer å gratulere deg for desse menneska du har fått rundt bordet her. Dette laget, som du har sette saman, og som arbeider hand i hanske med, eller for, Amerikas… øh… Noregs mann- og kvinnfolk. Eg ynskjer å takke deg for det. Desse er store medlemmer av laget vårt, og vi er på laget ditt, Erna.

SOLBERG: [Skjærer en ubestemmelig grimase. Det ligner på en grevling med slag.]

Spinndoktor Sigbjørn AANES: Er det noe galt, Erna?

SOLBERG: Nei, Sigbjørn, dette er et smil, ser du ikke det?

AANES: Ja, så klart, beklager. Neste. Og fra nå av bare fortsetter dere rundt bordet.

Næringsminister Monica MÆLAND: Det har vært en stor ære å reise rundt i landet med deg det siste året, og en enda større ære å tjene i ditt råd.

ISAKSEN: Kongens råd.

MÆLAND: I ditt råd. [Smiler bredere.]

«Alt er helt utrolig.»

Helseminister Bent HØIE: Det er slik en ære å få lede helsedepartementet gjennom denne skjebnetunge perioden, under ditt lederskap. Jeg kan ikke takke deg nok for sjansene du har gitt meg og lederskapet du har vist. Det finnes ikke ord for hvor entusiastiske folk der ute er for Norges lederskap i global folkehelse.

Fiskeriminister Per SANDBERG: [Kraftig røykhoste] De som påstår at jeg var beruset eller full, er antagelig mine politiske motstandere, som har en helt annen agenda. Du burde ta promilletest av hele stortingssalen i stedet for å bare henge ut meg.

SOLBERG: Per, hva snakker du om nå?

SANDBERG: Å, sorry, feil lapp. Alle er sykt fornøyde der ute. Masse laks. Overalt.

Kommunalminister Jan Tore SANNER: Det er en ny dag i kommune-Norge. Vi har slik en sterk stemme nå. Folk der ute vet hva kommunaldepartementet er for, og hva vi er mot, og de vil ledes av oss, over hele landet. Jeg tror ordførerkollegiet har merket seg dette: Vi er tilbake!

(En stemme under bordet): Det er en stor ære og et stort privilegium å få lede mennene og kvinnene som står i fronten for å gi oss det vi trenger for å styrke vår nasjonale sikkerhet.

SOLBERG: [Løfter duken] Sylvi, er ikke du i mammaperm?

Innvandringsminister Sylvi LISTHAUG: Jeg har med meg ungen.

Samferdselsminister Ketil SOLVIK-OLSEN: Statsminister, forrige uke var fantastisk. Det var nasjonal transportplanuke. Takk for at du kom til departementet. Hundrer på hundrer av ordførere var så henrykt, de bare hang der, og så på seremonien. De elsket deg.

Utenriksminister Børge BRENDE: Erna, takk for å få muligheten til å rette opp handelsbalansen. De andre landene blir gradvis mer vant til at de ikke lenger får noe gratis hos oss.

Klima- og miljøminister Vidar HELGESEN: Det går så bra med klimaet. Takten for veksten i CO2-utslippene har stupt under ditt lederskap. Vi skal fortsatt være lederne i verden når det gjelder klima, men vi skal ikke la oss kneble av direktiver. Vi skal fortsatt være en ledende produsent av energi. Gjør nordsjøolje ren igjen!

Oljeminister Terje SØVIKNES: Eh, Vidar, har du stjålet mine notater?

HELGESEN: [Hvisker sint] Amerikanerne har ikke miljøminister, hvem skulle jeg liksom kopiere?

En MANN: På mitt felt…

SOLBERG: Hvem er du?

MANNEN: Uhm, Frank Bakke-Jensen, europaminister.

SOLBERG: [Skeptisk] Javel…

EØS- og EU-minister BAKKE-JENSEN: Det jeg skulle si, var: Det er det største privilegiet i mitt liv å få tjene som europaminister for deg, statsminister, du som holder ord til Folket og har satt sammen et lag som skaper forandring og fremskritt, og som gir styrke tilbake til vårt kongerike.

SOLBERG: [Vendt mot Aanes] Jeg liker ham. Spør om han vil være med i regjeringen.

Likestillingsminister Solveig HORNE: [Kremter] Statsminister, takk for din støtte og ditt engasjement for å ære våre forpliktelser overfor norske barn. Jeg vet hvor viktig det er for deg.

Kulturminister Linda HOFSTAD HELLELAND: [Smiler] For å sitere et ekte kulturprodukt, en film jeg så i helgen: Alt er helt utrolig.

SOLBERG: [Peker på Helleland og Arbeids- og sosialminister Anniken HAUGLIE] Se, Sigbjørn! Endelig har vi dem i samme rom. Det er to forskjellige. Så gøy!

HAUGLIE: [Bøyer nakken] Jeg er så priviligert som får være her. Jeg er dypt beæret, og jeg ønsker å takke deg, for din forpliktelse til Den Norske Arbeideren.

Finansminister Siv JENSEN: Halloo! Har dere det bra? Er dere glade? Jeg har gledet meg lenge til å si det jeg skal gjenta nå: MORNA, JENS!

Annonse