00:00 - 12. mai 2017

Venezuela brenner

Venezuela kan bli et nytt Cuba eller et nytt Libya. Landet er nå på bristepunktet.

Gir seg ikke: Minst 38 er drept, flere hundre er såret og rundt 1300 fengslet i protestene mot Nicolás Maduros regime i Venezuela, som nå har pågått i en måned. Bildet viser demonstrasjonen i hovedstaden Caracas denne uken. Foto: Carlos Becerra / Anadolu Agency / Getty Images

De dramatiske rapportene har strømmet ut fra Venezuela lenge. På den ene siden hører vi om tusener som demonstrerer i gatene, mot varemangel, tresifret inflasjon og økonomisk nedgang, og som blir møtt med tåregass, sammenstøt, fengslinger og drap. På den andre siden hører vi president Nicolás Maduro, som hyller den såkalte «bolivarianske revolusjonen» og tordner at både protestene og det økonomiske uføret er del av en USA-støttet plan for å destabilisere – og deretter avsette – regimet. Selv om uroen har vært massiv, har Maduro-regjeringen så langt hanglet videre. Nå kan Venezuela ha kommet til et vendepunkt.

Dagens situasjon har lange røtter. Den økonomiske politikken til Hugo Chávez og arvtageren Maduro kombinerte økende oljeavhengighet med subsidier og pris- og valutakontroller, noe som kvalte innenlandsproduksjonen. Store investeringer og sosiale utgifter ble dekket inn med lån fra Kina, med garanti i fremtidig oljeproduksjon. Så lenge det fantes oljepenger å fordele i sosiale programmer og Chávez personifiserte nasjonalt samhold, stod chavistene sterkt nok til å kunne avholde valg og være trygge på å vinne dem. Det tok slutt med Chávez sin død i 2013 og oljeprisfallet i 2014.

Annonse