00:00 - 26. mai 2017

USAs helomvending

Donald Trump trakk Saudi-Arabia inn i varmen, frøs ut Iran og lovet full guffe for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

Danser med menn: Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz Al Saud (nummer to fra venstre) bød president Donald Trump opp til sverddans før middag i Riyadh. De to hadde signert milliardkontrakter og fornyet landenes langvarige allianse. Foto: Bandar Algaloud / Saudi Royal Council /Anadolu Agency / Getty Images

«Tidligere trodde vi at fred med palestinerne skulle gi oss fred med araberverdenen. Nå håper vi at det motsatte kan skje, at fred med arabiske stater vil legge til rette for fred med palestinerne.»

Dette skrev Michael Oren, tidligere israelsk ambassadør i USA og nå statssekretær ved statsminister Benjamin Netanyahus kontor, i Newsweek før president Donald Trumps Midtøsten-besøk denne uken. Kanskje ligger det her en nøkkel til å forstå den første delen av Trumps utenlandsreise: Hans fly var det første som noen gang gikk direkte fra Saudi-Arabia til Israel, og begge steder brukte han mye tid på å svartmale Iran. Trusselen fra Iran er limet som kan bringe Israel nærmere de sunnimuslimske araberstatene, anført av Saudi-Arabia.

Annonse