Annonse
00:00 - 19. mai 2017

Skikkelig dårlig vær

Foto: Getty Images
Annonse

Halvdan Sivertsens karakter Sverre, bosatt nord i verret, sitter på et skjær etter et forlis og sier «det kunn’ ha vorre verre vær i verret enn det herre». Dette er nå bekreftet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), som har publisert en liste med verdensrekorder for dårlig vær. Den verste haglskuren, for eksempel, drepte 246 indere i 1888, med «hagl på størrelse med cricketballer» ifølge samtidige britiske (selvsagt) kilder. 21 døde av ett eneste lynnedslag i en annen britisk koloni, Rhodesia, i 1975. Den dødeligste syklonen drepte 300 000 i Bangladesh (daværende Øst-Pakistan) i 1970. Og den største målte bølgehøyden er solide 19 meter, målt i februar 2013. Det er verre enn den vinterdagen nord i verret.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»