00:00 - 05. mai 2017

Renzis revansje

Matteo Renzi er tilbake. Nå vil han ha nyvalg, bli statsminister i Italia – og styre Europa sammen med Emmanuel Macron.

Ragazzo di ritorno: Matteo Renzi er europeisk politikks store comeback kid. Men hva er hans politiske prosjekt? Foto: Camilla Morandi / Getty Images

Da Matteo Renzi hadde fått flertallet mot seg i folkeavstemningen om en grunnlovsreform i desember i fjor og skulle holde sin siste pressekonferanse som statsminister, var klumpen i halsen hans så hørbar at jeg en stund lurte på om han skulle begynne å gråte. Renzi, som har basert hele sin politiske karriere på en idé om at han er en sånn type som alltid vinner, hadde ikke bare tapt en politisk kamp, han hadde tapt en avstemning som handlet om ham selv som person.

Så kom han tilbake likevel, gitt. Forrige helt vant han det demokratiske partiets primærvalg med klar margin, og tar over ledelsen av partiet som nå stadig oftere blir omtalt med forkortelsen PDR – «Renzis demokratiske parti». Matteo Renzi har brukt tiden etter nederlaget godt. Etter å ha fått tid til seg selv og familien, som det heter, laget Renzi raskt en medrivende fortelling med seg selv i hovedrollen – en variant av historien om herskeren som kler seg i alminnelige klær for å dra ut til folket og se hvordan de egentlig har det.

Annonse