00:00 - 26. mai 2017

Plast så langt øyet kan se

Blir plasten stående igjen som et symbol på vår tid?

Plastisk verden: Ny forskning viser at så mye 51 prosent av plastpartiklene i havet er mindre enn en halv millimeter. Det er mye mer plast i havet enn vi tidligere har trodd, og den brytes saktere ned enn forskerne har trodd. Foto: Agung Parameswara / Getty Images

Plast er en fantastisk oppfinnelse. Lett å produsere, billig og ekstremt anvendelig. Du finner den i de fleste av lekene til ungene, i tannfyllinger, kredittkort, klær, tannpasta og sminke. Du har den med deg fra butikken hver gang du handler – og er nærmest umulig å bli kvitt.

Problemer oppstår når plasten også dukker opp i elver, isbreer, i havet, i reker, muslinger, fisk, alger, skilpadder, hval – ja, nærmest overalt. Kombinasjonen av utstrakt bruk og en usedvanlig god bestandighet er svært uheldig.

Vi har sett bilder av hval med buken full av plast og strender med mer plast enn stein. For å få bukt med et problem av en slik størrelsesorden trenger vi mer kunnskap. Vi trenger nitid kartlegging av problemets omfang. Her er eksempler på hva som rører seg på forskningsfronten.

Annonse