Annonse
00:00 - 19. mai 2017

Partisvensken

– Vårt mål er å bli et helt vanlig parti, og vi er i ferd med å klare det, sier Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. En politisk bevegelse med røtter i nazismen er nå det største opposisjonspartiet i Sverige.

Sjef for oppvasken: Jimmie Åkesson var 26 år gammel da han ble valgt til leder for Sverigedemokraterna i 2005. Den unge partilederen satset mye på å gjøre Sverigedemokraterna stuerene, og oppvasken pågår stadig.
Annonse

Man skulle ikke tro det var sant. Sverigedemokraterna har på kort tid fått så sterk oppslutning i «verdens mest politisk korrekte land» at de bare slås av de regjerende Socialdemokraterna på målingene. Moderaterna har brutt med utfrysningstaktikken og åpnet for «samtaler» med dem. Et parti som for bare tyve år siden ble forbundet med nynazister, er på vei inn i varmen i svensk politikk. På partilederens kontor i Riksdagen er bildet som pryder den ene veggen, det første en legger merke til. Der poserer Jimmie Åkesson sammen med den svenske kongefamilien.

– På lang sikt kan vi bli veldig store. Vi når stadig nye velgergrupper, fra alle deler av samfunnet, fastslår Åkesson.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse