Aktuelt

NTBs språkpris til Håkon Gundersen

Morgenbladet-journalisten er «en språklig mester som bruker hele språkets register», ifølge juryen.

Håkon Gundersen presenterer verdens beste avsnitt på Morgenbladets podcast. Abonner gratis via Itunes eller lytt her: 

– Det er stor stas! Jeg har selv ledd godt av ironiseringen over inflasjonen i mediepriser, men akkurat nå mener jeg det er helt feil. Det er slett ikke for mange, ler prisvinneren.

Håkon Gundersen er utdannet historiker, og har vært journalist i Morgenbladet siden 2002. Men selv beskriver han seg gjerne som «gammel radiomann», opplært i NRK. Han er i hvert fall sterk tilhenger av fri flyt mellom båsene.

---

NTBs språkpris

---

– Alle medier har blitt så observante om sjangerne. Ta for eksempel det som nå heter «dokumentar» på alle plattformer. Det synes jeg er en prentensiøs vignett å bruke. Å gå ut og observere og snakke med folk – før het det en reportasje. Kommentaren har også stivnet til. Jeg vil riste dem litt løs. Andre bidrar med å bygge sjangerne opp. Mitt bidrag er å rive ned.

Vinnere av språkpriser, som gruppe, har en tilbøyelighet til å mene at alt ved språket var bedre før. Gundersen er ikke enig i det, selv om han drysser underfundige ord og uttrykk fra gamle dager over tekstene sine.

– Jeg er så heldig å ha ansvaret for klippspalten Morgenbladet for hundre og femti år siden. Det gjør at jeg leser mye i de gamle utgavene. Da slår det meg at mange hadde en større frimodighet før, til å skrive på en måte vi ikke ser lenger.

I tillegg til arbeidet med Morgenbladets eget arkiv, trekker han frem oppveksten som en viktig kilde til ord og vendinger.

– Jeg hadde besteforeldre som var født på 1800-tallet, og som jeg brukte mye tid med i ungdommen. Noen av setningene de brukte, helt ned til konkrete replikker slik de falt, kommer helt fra Napoleonskrigene. Jeg har et ekstra ordforråd som jeg kan fryde meg over.

PS: Under Den store prisfesten fikk også kåringen av Fantastiske formidlere, som vi gjennomførte i fjor, diplom for excellence.

Gundersen for n år siden

Noen gundersenske favoritter fra arkivet (dere får ha journalisten tilgitt for de lange sitatene, han lar seg ikke lett komprimere til en setning):

«Bli bare sittende i solveggen. Men lukk øynene og tenk på det sekstende århundre i Norge. Hvem ser du da? Noen du kan navnet på? Noen fra reformasjonen i Norge, andre enn eventuelt erkebiskop Olav Engelbrektsson? Selv vet jeg bare at jeg har lyst til å ligge med Fru Inger til Austrått. De øvrige er ikke annet enn et surr av navn: Eske Bille. Vincens Lunge. Hans Rev. Hans Gås. Og Morten Krabbe og Gaute Galle. Kjenner du dem?»  (Fra Påskeseilasen 1537, 7.4.17)

«Det var en gang en keiser som het Ashoka den store. Han regjerte over India – minus sydspissen – og over Afghanistan. Dette var i første halvdel av det tredje århundre før Kristi fødsel. Han skal ha vært en filantrop, en velgjører. Nå har Ashoka dukket opp igjen, i Vesten, og her som ideal for vår tids velstående velgjørere. Blant slike er Johan H. Andresen ingen hvem som helst. Magasinet Forbes intervjuet nylig Ferd-eieren i det vide og det brede om sosialt entreprenørskap. Det skal vi også. Men ikke bare.» (Fra Rovdyret som vil det gode, 18.7.13)

«Problemet er at julen uansett er livsfarlig. Derfor er det en vel bromert og flammehemmet høytid som står for døren, om ikke den allerede er her. Røykvarslerens dag falt i år på den 1. desember og innledet sesongen som er ment å vare til 13. dag jul. Da skal i alle fall juletreet, denne «uhyre potente flammekasteren», være ute av huset.» (Fra God jul, hilsen Faen, 11.12.15)

Eller utforsk alle artiklene hans selv – her i arkivet!

Her er hele juryens begrunnelse:

Når NTBs språkpris deles ut for tiende gang i år, er det etter juryens vurdering av over 20 nominasjoner. I dette jubileumsåret går prisen til en som har markert seg som en fascinerende ordkunstner i en årrekke.

Prisvinneren er en språklig mester som bruker hele språkets register. Han krysser sjangre, er uredd, kreativ og underfundig. Han bruker det nære til å skrive om det store, og personlige betraktninger blandes med fakta, gjerne absurde sådanne, som da han i november 2016 skrev: «Det er dag to etter valget og tidlig morgen på bussterminalen i Oslo. En innskytelse. Står Donalds benk ennå? Med navnet hugget i sten?»

Selv om tekstene kan virke enkle, inneholder de ofte flere lag. Vinneren av den tiende språkprisen har en egen originalitet som skiller seg fra andre penner i norsk presse. Han er glitrende på spørsmål/svar-formatet og evner å stadig overraske leseren.

For første gang går prisen til en som jobber i en ukeavis. Det å ha tid til å jobbe med språket, kan likevel være svært krevende. Leseren har høye forventninger, men årets vinner innfrir, uke etter uke.

Vinneren av NTBs språkpris for 2016 er Morgenbladets Håkon Gundersen!

Mer fra Aktuelt