Annonse
00:00 - 19. mai 2017

Men hva gjør vi med Frans?

Pave Frans har antydet at Donald Trump ikke er kristen. Donald Trump har kalt pavens kritikk «forkastelig». De burde ha mye å snakke om når de møtes i Vatikanet på onsdag.

Talte Trumps mur imot: Konservative kretser både i og rundt den katolske kirken mener pave Frans er feil mann på en viktig plass. Trump-rådgiver Steve Bannon er blant dem. Foto: Vatican Pool / Getty Images
Annonse

Det så trivelig ut til å begynne med. Et par dager etter at José Bergoglio ble hyllet av massene på Petersplassen våren 2013 under sitt nye navn Frans, formidlet den amerikanske forretningsmannen Donald Trump sin entusiasme via Twitter. «Den nye paven er en ydmyk mann, akkurat som jeg, noe som antakelig forklarer hvorfor jeg liker ham så godt!» I all sin flertydighet er utsagnet er et fint eksempel på Donald Trumps tilnærming til verden. Lest nå i ettertid er det så mange spørsmål som reiser seg: Tenker Trump på seg selv som ydmyk, på ordentlig? Var det en spøk, ettersom alt han gjør tyder på at han mener ydmykhet er det samme som svakhet? Var det sant at Trump likte paven? Er han egentlig religiøs, mon tro?

Et par år etter at Frans ble pave, gjorde Donald Trump sitt beste for å bli president, blant annet ved å love å bygge en mur. På vei tilbake fra et besøk i Mexico forklarte pave Frans journalistene om bord på sitt pavelige fly at han selv setter mer pris på andre byggverk. «En person som bare tenker på å bygge murer, uansett hvor de måtte være, og ikke broer, er ingen kristen.» Trump svarte på trumpsk vis. Først ble han såret: «Det er forkastelig at en religiøs leder stiller spørsmål ved en annen manns tro.» Deretter truet han paven: «Når og hvis IS angriper Vatikanet», kommer paven til å angre, sa Trump. Ettersom alle vet at IS ser på Vatikanet som sitt ypperste trofé, kommer paven til å ønske at han hadde bønnfalt høyere makter om å la Trump bli president i USA – «for da ville ikke dette ha hendt», sa Trump, med henvisning til det hypotetiske terrorangrepet. Tredje ledd i Trumps reaksjon var å si at ingen tar paven alvorlig uansett – det var litt som om Frans var en programleder på en Trump-kritisk tv-kanal, med andre ord: «Nå kommer dette antagelig til å gå verden rundt. Hvem i helvete bryr seg? Ok? Jeg bryr meg ikke», sa Donald Trump.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse