Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Manning er fri

En maihelg som denne, for syv år siden, tok den amerikanske soldaten Bradley Manning kontakt med hackeren Adrian Lamo. Chatloggen mellom de to kan leses på nettet, og er hjerteskjærende. Den 22-årige Manning er redd, han gjennomlever en kjønnsidentitetskrise og betror seg forvirret til en fremmed i den andre enden. Det handler om graderte militærdokumenter han har lekket til WikiLeaks, han vil starte krigsdebatt, men vender stadig tilbake til at han er i skjør psykisk forfatning:

«Jeg vil bare ikke å være en del av det… i hvert fall ikke nå…jeg er ikke klar… jeg ville ikke hatt så mye imot å havne i fengsel for resten av livet, eller bli henrettet, hvis det ikke var for at det kunne komme bilder av meg i hele verdenspressen… som gutt».

Da Lamo – som selv hadde vært arrestert for hacking tre år tidligere – meldte soldaten til myndighetene, var det nettopp det som skjedde: Verdens avisforsider var tapetsert med bildet av en unggutt i uniform. Manning, som var stasjonert på en militærbase i Irak, ble raskt arrestert. Etter tre år i militærfengsel ble han dømt til 35 års fengsel. Dagen etter sendte advokaten ut en pressemelding om at klienten identifiserte seg som kvinne og nå het Chelsea Manning.

HER !

Annonse