08:37 - 08. mai 2017

Macrons seier for Europa

Emmanuel Macron banket høyrepopulismen og feiret seieren med Beethovens Europa-hymne. Nå starter den tøffeste jobben.

Presidentparet: Frankrikes neste førstedame, Brigitte Trogneux, inntok scenen etter at Emmanuel Macron hadde holdt sin seierstale for tusenvis av tilhengere ved Louvre i Paris søndag kveld. Foto: Zuma Press/Mehdi Taamallah/NTB Scanpix

Resultatet

Emmanuel Macron (39) vant andre og avgjørende runde av presidentvalget i Frankrike med 66,1 prosent av de avgitte stemmene.

Marine Le Pen fikk 33,9 prosent oppslutning.

Oppmøtet var det laveste i et presidentvalg siden 1969, med 74,5 prosent.

Den nyvalgte presidentens seiers-entré var symboltung og velregissert. Rett før klokken 23 søndag kveld kom Emmanuel Macron til Louvre-museet, fulgt av en horde sikkerhetsfolk og tv-team på motorsykkel. Han forsvant inn mellom museets mektige vegger og kom ut på andre siden, bak Louvre-pyramiden, akkompagnert av siste del av Beethovens niende symfoni, kjent som EUs offisielle «nasjonalsang». Han inntok scenen med alvor i blikket og talte til de mange tusen tilhengerne som var møtt frem. Kameraet som filmet ham under talen, var plassert slik at han ble rammet inn av Louvre-pyramiden, ett av signalbyggene til president François Mitterrand fra 1980-tallet.  

Regien ble komplett da talen var ferdig og ektefellen Brigitte Trogneux kom inn på scenen. Macron hadde allerede minnet om Barack Obama ved å be tilhengerne slutte med pipekonsert da han nevnte Marine Le Pens velgere. Den nye førstedamen så sannelig ut til å innta den populære Michelle Obamas rolle: Det var hennes navn tilhengere ropte i takt, ikke den nyvalgte presidentens.

For første gang på lenge er det et «solid par» som inntar Élysée-palasset, skriver Le Monde. Avtroppende president François Hollande hadde med seg en samboer til Élysée-palasset som han svek med nattlige besøk hos en skuespiller. Nicolas Sarkozy før ham, skilte seg raskt fra kvinnen han bragte med inn i presidentpalasset og giftet seg deretter med en kjent visesanger. Jacques Chirac og ektefellen hadde hver sin leilighet i palasset, mens hans forgjenger igjen, François Mitterrand, levde et dobbeltliv med en kvinne han var gift med og en annen kvinne han faktisk levde sammen med.

63 år gamle Brigitte Trogneux har spilt en helt sentral rolle i Macrons kampanje. Hun har vært med ham hele veien, har deltatt på møter og som rådgiver. Macron selv var rørt til tårer da han takket henne foran tilhengerne ved Louvre.

«Det jeg liker med Macron, er Brigitte», sa filosofen Pascal Bruckner da han ble spurt i France 2s valgnattsending om Macrons muligheter til å lykkes. 

39-årige Macron er utypisk på flere måter enn ved å være gift med en 24 år eldre kvinne. Han har vunnet et valg ved å gjøre EU til en helt sentral del av sitt politiske program. Han vil gjøre Frankrike sterkt ved å styrke EU - det var den grunnleggende, franske ideen for samarbeidet i Europa, men det har ikke vært noen vinnersak i franske valgkamper de siste årene.

Macron er også utypisk fordi han ikke har noe etablert parti bak seg. Han dannet sin politiske bevegelse En Marche! så sent som 6. april i fjor. Da var det ingen som trodde han ville nå dit han er i dag. Så sent som i januar i år var hans mulighet til å vinne, ganske begrenset.

Riktignok er han hjulpet frem til seier av flere hendelser: Av høyrekandidaten François Fillons skandaler og Sosialistpartiets sammenbrudd. Men like fullt, det er ingen grunn til å frata Macron æren for en oppsiktsvekkende suksess: Han fikk 66,1 prosent av stemmene, mot 33,9 prosent til Marine Le Pen. Det er en langt større seier enn meningsmålingene la opp til så sent som fredag.   

Så er det selvsagt mange skjær i sjøen, de vakre bildene foran Louvre-pyramiden har alle muligheter til å revne i politisk kaos og en Le Pen-revansj i 2022.

«Oppgaven som venter oss, er enorm», sa Macron til fansen, som også, skal vi tro dem som ble intervjuet av France 2, heller ikke har overdrevne illusjoner om at det blir enkelt for Macron å innfri sine løfter om å få fart på økonomien, reformere EU og å dempe frykten for terrorisme, arbeidsledighet og en mørk fremtid. Valgresultatet avslører at han ikke har flertallet av det franske folk bak seg, tross valgseieren. Mer enn én av fire velgere lot være å stemme, og av dem som stemte, valgte over elleve prosent å stemme blankt.

Det gir Macron et tillitsvotum fra litt under 44 prosent av de stemmeberettigede.

Når han innsettes i embedet 14. mai, har han fire uker på seg til å overbevise velgerne om at han bør få med seg et flertall i nasjonalforsamlingen. Men 61 prosent svarer at de ikke vil at han skal få et slikt flertall, viste en måling for France 2 i går kveld.

Marine Le Pen varslet i sin korte tale tidlig søndag kveld at hun nå vil lede en republikansk-patriotisk opposisjon mot Macron. Men hennes parti Nasjonal Front, som hun lovet å omstrukturere, vil neppe få veldig mange av de 577 plassene som er på valg i juni.

Macron kan heller regne med motstand fra store deler av høyrepartiet Republikanerne, og ikke minst fra ytre venstre. Jean-Luc Mélenchon, ytre venstre-kandidaten som fikk nesten 20 prosent av stemmene i første valgomgang, innledet valgkampen for juni-valget med en tale søndag kveld. Der oppfordret han sine tilhengere til å kjempe mot «den nye president-monarken» som han mener vil føre krig mot landets velferdsgoder.

Flere venstre-politikere kvesset klørne søndag kveld, blant dem De grønnes EU-parlamentariker Yannick Jadot. Han gjorde seg lystig over Macron-showet etter seieren, han så ut som «Tut-Ank-Macron», sa Jadot om bildene foran Louvre-pyramiden, ifølge France Info.

I sentrum og blant moderate politikere til høyre og venstre pågår nå en voldsom posisjonering for å tekkes Macron og bli med på hans fornyelsesprosjekt. Han skal utpeke en midlertidig regjering så fort han er blitt president, og så en ny når sammensetningen av nasjonalforsamlingen er klar. Det er helt åpent hvem Macron vil velge som statsminister, selv om han i et intervju har bekreftet at han har bestemt seg for hvem det blir.

           

Le Pens tilhengere var åpenbart skuffet over resultatet søndag, som lå under det de siste målingene hadde gitt henne i oppslutning. Mye kan tyde på at Le Pens aggressive opptreden i tv-debatten mot Macron sist onsdag, kan ha skremt bort velgere som kan ha vurdert å stemme på henne.

Fra flere ledende politikere i Europa ble Macrons triumf erklært som en seier over høyrepopulismen. Men det er liten grunn til å juble. Le Pen fikk 10,6 millioner stemmer, mer enn hun eller Nasjonal Front noen gang har fått før. En stor andel av disse velgerne er ihuga støttespillere og vil, nesten uansett hva Macron gjør, holde seg til budskapet om at mindre innvandring og stengte grenser er eneste vei til å bekjempe terrorisme, og at velferdsstatens mange goder skal opprettholdes som i dag, selv om statens gjeld er på nesten hundre prosent av bruttonasjonalprodukt. 

Macron forsøkte å strekke ut en hånd til Le Pens velgere i sin seierstale ved å si at «jeg respekterer dere». Men han vil neppe greie å vinne deres tillit. Og dersom han mislykkes med å skape nye arbeidsplasser og å holde Frankrike terrorfritt, ja, da ligger boulevarden trolig åpen for Le Pen i 2022. Da er hun bare 53 år gammel, og sannsynligvis kandidat på nytt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse