Aktuelt

Lik og del

Espen Teigen er beundret og utskjelt som Sylvi Listhaugs Facebook-trollmann. Nå vil han på Stortinget.

---

Dette er saken

---

– Hva kommer du til å taste fra Fremskrittspartiets landsmøtet i helgen, tror du?

– Talene til Siv og Sylvi blir bra. Siv taler fredag og så skal Sylvi innlede til innvandringsdebatten lørdag. Det er jo et spennende tema, så der kommer jeg til å taste, og det vil nok bli både likt og delt.

– Hva var det ved Facebook du skjønte tidligere enn folk flest?

– At man må skape engasjement.

– Allerede før Facebook skrudde til systemet enda mer i den retning at noe måtte skje med en sak om den skulle nå opp? 

– Ja, det skjønte jeg og praktiserte det systematisk allerede i 2012. Jeg blir parodiert for «lik og del», men det handler om å få vanlige folk til å engasjere seg. Alle har jo alltid vært bekymret for hvordan man skal få folk og spesielt ungdom engasjert. Når det så faktisk skjer, kalles det et ekkokammer.

– Du er jo på, eller i alle fall nær, maktens tinde. De du kaller politisk korrekte, er små i forhold?

– Den norske offentligheten farges av mye mer enn av dem som har regjeringsmakt. Kommentatorer, journalister og interessegrupper er med på å danne normene i samfunnet. Det er greit. Men de skal ikke bestemme hva som liksom kan sies og ikke kan sies. Jeg snakket med Unni Vikan for ikke så lenge siden. Hun er professor i sosialantropologi og ble kalt rasist og nazist fordi hun mente innvandrere må lære seg norsk. Selv var jeg knapt født da, men vi har tydeligvis beveget oss en del i riktig retning. Nå er alle partier, inklusive SV, enige om den saken.

– Linje 2235 i forslaget til handlingsprogram ga meg en støkk. «Det må kommuniseres klart til omverdenen at Norge har som intensjon å oppheve retten til å søke asyl i ­Norge.» 

– Vi har et asylinstitutt i dag som fører til at de som har mest ressurser, kan reise. Man må jo komme til Norge for å søke asyl her. Hvis du er uten penger og uten tilgang på menneskesmuglere, kommer du ingen vei. Om jeg får lov til å si det på mitt ungdomske: Da er du fucked.

Om jeg får lov til å si det på mitt ungdomske: Da er du fucked.

—   Espen Teigen

– Dette er den samme uønskede virkningen som din kollega i departementet, Fabian Stang, nylig reflekterte over i Aftenposten. Og som menneskerettighetsjuristen Hanne Sophie Greve kritiserte i 2015?

– Ja, det er bare sagt litt tydeligere i vårt forslag til handlingsprogram. Per Sandberg, som har ledet programarbeidet, tok jo stadig opp det samme da han var innvandringspolitisk talsmann. Men å få hele verden til å endre dette systemet, er nok krevende. Derfor er det vi sier at hvis det ikke blir endret, må vi formidle utad at vi ønsker å oppheve retten til å søke asyl i Norge.

– Landsmøtet vil gå inn for den formuleringen?

– Ja, helt sikkert.

– Vi snakker fortsatt på autopilot om Fremskrittspartiet som det nye og uvante. Men for deg som er født i 1992, har partiet alltid vært der. Du som selv har en faen i deg, hvordan kan du være fornøyd med å gå inn i noe så etablert?

– Det var frihetsaspektet som appellerte til meg. Ideologien som hele tiden har ligget i bunnen, at staten ikke skal legge seg bort i for mye av folks liv og ikke grafse dypt i lommeboken din.

– Du ble en nyhet i hele Trøndelag da du for tre år siden ba småbarnsforeldre slutte å sutre.

– Ja, det handlet om at noen som hadde født for sent på året til å få barnehageplass, mente kommunen måtte sørge for det til dem.

– Folk ble rasende, også dine potensielle velgere. Er det du som har fått sakene fjernet fra nettsidene til Stjørdalens Blad?

– Nei, mye gammelt ble borte da Bladet la om til nye nettsider.

– Budskapet var det samme gamle: Slutt å sy puter under armene til folk!

– Ja, jeg sa det får være måte på hvor mye velferdsstaten skal ordne opp i. Det er ikke aktuelt for meg å innføre eiendomsskatt for å få til slike ting. Jeg er økonomisk liberalist og verdikonservativ. Det er det jeg er.

Jeg er økonomisk liberalist og verdikonservativ. Det er det jeg er.

—   Espen Teigen

– Jeg så nettopp referert en undersøkelse blant konservative kristne i USA. De unge blant dem er ikke så religiøse, de vil bare ha trygghet, familie og fedreland.

– Selv er jeg kristen og innser at det ikke er det kuleste i verden blant unge folk nå. Men jeg har aldri argumentert politisk med troen. Den er et forhold mellom Gud og meg. Men jeg kjenner meg igjen i det du nevnte fra USA. Jeg er glad i landet og i familien som institusjoner. Det er først og fremst der vi kan og skal ta vare på hverandre.

– Din mor er fremskrittsdame, men din avdøde far stemte SV?

– Ja, og han var journalist. Han syntes Morgenbladet var prima vare. Han døde av kreft i julen 2004, så han mente Morgenbladet rundt tusenårsskiftet.

– Apropos journalistikk versus sosiale medier. Du virket ganske Trump-aktig da du i et intervju sa at du «driter i» om noen mener Listhaugs preferanse for Facebook er med å bryte ned det offentlige ordskiftet.

– Det må settes i riktig sammenheng. Sylvi fikk mye kritikk for å kommunisere direkte med folk, og det jeg sa, var at jeg driter i om folk mener det er ødeleggende, for det stemmer jo ikke at hun ødelegger noe. Skal man ikke kunne si at vi i Norge spiser svin, drikker alkohol og ikke dekker ansiktet? Det gjelder jo opplagt flertallet her i landet. Hvorfor skulle vi ikke kunne si det? Under debatten om Kristoffer Joner-saken mente Kristin Clemet det var feil av oss å kalle motstanderne for et hylekor. Jeg bryr meg ingen ting om hva Kristin Clemet eller Morgenbladet mener om ordvalget vårt der.

– Men en klassisk nyhetssak som refererer synspunktene som står mot hverandre, er da mye bedre? Og fremfor alt mer effektivt enn å ­måtte lese seg gjennom disse strømmene?

– I en sømmelig og hyggelig verden kan man ønske seg tilbake til papiravisene og at alle leser både ditt og datt, men for meg handler det om at folk skal ha makten. På sosiale medier kan alle delta. Og nesten alle er jo på.

– Bortsett fra sånne som meg og en million andre nordmenn som er lykkelig forskånet for alt det der.

– Dere må jo…

– Ikke tale om! Nå noe helt annet. Du er blant dem som kan ekstremt mye om amerikanske presidenter gjennom historien.

– Jo da, men ikke like mye som Lahlum.

Under debatten om Kristoffer Joner-saken mente Kristin Clemet det var feil av oss å kalle motstanderne for et hylekor. Jeg bryr meg ingen ting om hva Kristin Clemet eller Morgenbladet mener om ordvalget vårt der.

—   Espen Teigen

– Og dere er det mange av. Men du finner ingen krok på en fest hvor noen sitter og overgår hverandre i kunnskap om norske statsministre. Mowinckel? Abraham Berge? 

– Det skulle jeg gjerne hørt på. Det har jo vært spennende personer i norsk politikk, men de har ikke definert verdenshistorien på samme måte.

– Hvem håper du vinner helgens presidentvalg i Frankrike?

– Jeg vil ha frihandel og markedsøkonomi og er dermed grunnleggende uenig med Le Pen. Og Macron er på feilspor når det gjelder innvandring og verdier. Det valget i Frankrike lærer oss, er at høyre- og venstreaksen er så godt som død.

– Du kom til Oslo som 18-åring, for åtte år siden. Har det gått med deg som med mange innflyttere, at de synes det går forbausende greit med så mange innvandrere?

– Jeg har ikke problemer med innvandrere i bybildet i det hele tatt, men integreringen har ikke vært bare vellykket. Og husk at innen året er omme, vil det siden 2011 ha kommet nesten hundre tusen til Norge gjennom familieinnvandring. Det er da mange mennesker?

– Utvilsomt. Til avslutning synger alle sammen «Blant alle lande».

– Den er skrevet av Ole Vig! Jeg gikk på Ole Vig skole i Stjørdal.

Blant alle lande i øst og vest, er fedrelandet mitt hjerte nest

Det gamle Norge med klippeborge, meg huger best

Mer fra Aktuelt