Annonse
00:00 - 26. mai 2017

Lasse Midttun: Krigen om Kennedy

Hundreårsjubilanten John F. Kennedy er et navn med flere spørsmålstegn enn utropstegn, skriver Lasse Midttun.

Hva hvis? Hva slags president ville John F. Kennedy vært hvis han ikke ble drept? Foto: John Dominis / The LIFE Picture Collection / Getty Images
Annonse

Den 29. mai 1917 i Brookline, Massachusetts, ble John Fitzgerald Kennedy født inn i en irsk-amerikansk familie på vei opp. Far Joseph (Joe) Kennedy så etter hvert ingen grunn til at eldstesønnen Joseph Patrick Kennedy jr. ikke skulle gå for Det hvite hus. Da han døde i 1944, rykket John opp i ambisjonsrekken.

Og allerede her begynner uenigheten: Ville John F. Kennedy inn i politikken i det hele tatt? På den ene siden er det en berømt anekdote om at Kennedy skal ha satt seg ned dagen etter presidentvalget og spurt sine medarbeidere: «Ok, vi vant. Hva nå?» Men tilsvarende anekdoter er blitt fortalt om mange. Og ville noen stilt til Representantenes hus i 1946, til Senatet i 1952 og til president i 1960 uten egentlig å ville det?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse