00:00 - 26. mai 2017

Krigens sår

19. mai døde krigsfotografen Stanley Greene. Han etterlater seg bilder med eksistensiell tyngde.

Krigsfotografen Stanley Greene døde i forrige uke, 68 år gammel. Greene er mest kjent for sine bilder fra krigen i Tsjetsjenia, men fulgte en lang omvei til frontlinjene. Han ble født i Harlem, var medlem i Black Panthers og aktiv i protestene mot Vietnamkrigen. I 1986 flyttet han til Paris hvor han jobbet som motefotograf – og pådro seg en heroinavhengighet. Av ren tilfeldighet var han i Øst-Berlin i 1989, da muren falt. Greens bilder av en dame i tyllskjørt som sto på muren med en champagneflaske i hånden, ble publisert verden over, og Greene bestemte seg, førti år gammel, for å bli rusfri og jobbe som seriøs fotojournalist. Siden har poetiske, men også brutale bilder fra all verdens konflikt­soner, vist ham som en verdens ypperste krigsfotografer. I boken Black Passport sammenligner Greene livet som krigsfotograf med livet til en sommerfugl: «Jeg tror du kan holde deg positiv i åtte år. Om du holder på lenger enn det endrer det seg… Jeg ser det i meg selv, jeg ser det i alle mine venner og kolleger. Vi er alle ofre for posttraumatisk stress, og takler det på ulike måter. Og vi er ikke lenger vakre sommerfugler. Vi er blitt til møll. Og det en møll gjør, er å fly inn i flammen.»

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse