Annonse
00:00 - 12. mai 2017

Klimaforskerne til ny dyst

Nå skal hullene i klimakunnskapen tettes. FNs klimapanel møtes igjen, og trendene begynner å bli klare.

Krymper: Grønlandsisen trekker seg tilbake, og det haster å stoppe temperaturøkningen. Klimapanelets forskere lager rapporter som ikke etterlater tvil, men vil menneskene følge opp?⇥Foto: Mario Tama / Getty Images
Annonse

I 2014 leverte FNs klimapanel (IPCC) sin femte hovedrapport. Med sine fem tusen sider, spredt over tre delrapporter og en syntese, er den blant verdens største sammenstillinger og vurderinger av fersk forskning noensinne. Nå begynner det hele igjen. I Addis Abeba, 1.–5. mai 2017, gikk startskuddet for utviklingen av den sjette rapporten i serien, som skal være klar i 2022. Hva vil være nytt denne gangen – og er det mulig å forutse det alt i dag?

 

IPCC-rapportene har vært ekstremt nyttige, både for forskere, politikere og formidlere. Men hvordan lager man noe så massivt? Selve premisset for rapporten skjuler et paradoks: På den ene siden skal hundrevis av forskere samarbeide om lesing, vurdering og skriving. Produktet skal gjennom to runder fagfellevurdering og ferdigstilling. Jobben gjøres dessuten frivillig, ved siden av akademiske jobber og forskerkarrierer. For at det hele ikke skal ende i kaos, må både innhold og struktur planlegges, og prosessen vil nødvendigvis måtte ta noen år.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse