00:00 - 19. mai 2017

Kjøp europeisk?

Emmanuel Macron håper en amerikansk lov fra 1933 skal redde europeiske arbeidsplasser. Angela Merkel er uventet positiv.

Ta Merkel i hånden? Donald Trump holdt avstand. Vladimir Putin hilste høflig. Emmanuel Macron grep sjansen med begge hender da han møtte Angela Merkel på mandag.

Frankrikes nye president vil at skattepenger og arbeidsplasser skal gå til europeiske bedrifter når EUs stater lyser ut oppdrag. I programmet sitt foreslo president Emmanuel Macron at EU skal lage en «kjøp europeisk»-lov. Når offentlig sektor skal kjøpe inn varer eller tjenester, skal anbud bare kunne gå til selskaper som har halvparten av produksjonen sin i Europa, «innenfor rammen av en Buy European Act», står det.

Når et engelsk uttrykk dukker opp i et fransk valgprogram er det lett å se hvor ideen er hentet fra. Men denne gangen er det ikke Donald Trump som er kildens utspring. Alt i 1933 fikk USA sin Buy American Act, som sier at føderale myndigheter skal favorisere amerikansk industri i innkjøpene sine. Den noe likelydende Buy America Act, som trådte i kraft i 1983, sier at veier og jernbaner som føderale myndigheter er med å betale for, skal bruke bygges med amerikanske varer.

Nå frykter britene at en slik lov i Europa vil stenge dem ute fra EUs markeder for offentlige anskaffelser når Storbritannia forlater unionen.

Annonse