Annonse
00:00 - 26. mai 2017

Katastrofal normal

En guide til hvordan man oppdager at man har blitt en gammel ulk.

Annonse

En hettegensergjeng marsjerer inn i en betongjungel. Estetikken roper gangstarap. De samler seg rundt et brennende tønnebål. Nei, vent, det er en kulegrill. Det singler i glass over rappen. «Situationen har blivit helt katastrofal», lyder teksten: «Var har det blivit av den gamla hundre­lappen».

Parodien i Erlend og Steinjos «Inte bränn dina händer» fra 2004 skildrer den akutte mangelen på eksistensielle gangsta-trusler for aspirerende, skandinaviske hiphopere. Men 30. mai kommer altså den nye hundrelappen. Den nye, nye hundrelappen. Det er noe Norges Bank gjør for å la nye generasjoner føle seg gamle.

Det er noe Norges Bank gjør for å la nye generasjoner føle seg gamle.

Det man fikk for en Camilla Collett da hun var ny, i 1979, måtte jeg betale 270 kr for da hun ble samlet inn og brent opp i 1997. Og det jeg fikk for hennes yngre, slankere og rosa erstatter, Kirsten Flagstad, i 1997, må jeg betale 150 kr for nå.

Dette konseptet, som resten av verden kaller ‘inflasjon’, fant min oldemor seg aldri i. Ikke på den måten at hun ikke likte det, men på den måten at hun mente det rett og slett ikke eksisterte. Steg prisene, måtte det skyldes åger, og noen hadde snytt henne for penger. At hennes egne pensjoner også steg, hadde hun derimot stor forståelse for. Hvordan skulle hun ellers betale for melken?

Var har det blivit av den gamla hundrelappen? Skjermbilde fra «Inte bränn dina händer»

Hun var i det minste konsistent nok til også å fnyse av vekst, helt generelt. Hvorfor ble det bygget stadig flere og større hus? Før bodde det da like mange i byen, bare at man utnyttet husene skikkelig.

Det er noe i nærheten av en menneskelig konstant: Alle som ikke er i tyveårene, vet at verden nådde sitt absolutte høydepunkt da de selv var i tyveårene, og alle avvik – for eksempel vekst – er tegn på enten forfall eller dekadanse, eller aller helst begge deler. Denne skribenten er selv fylt trettifire, og dermed kommet til det punkt at jeg for eksempel vet at de som er yngre enn meg bruker feil metoder til å kommunisere på internett. Alle med litt omløp vet at vi er skapt for IRC, og Snapchat er djevelens snare, skapt for å gjøre oss ulykkelige.

Med andre ord: Situasjonen har blitt helt katastrofal. Og om to år er russen født på totusentallet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse