00:00 - 05. mai 2017

Hva skjer i nærområdene?

Tre utkast til løsninger for flyktningene som aldri nådde Europa.

Irak: Flyktningleieren Khazir har en kapasitet på rundt 30,000, sammen med flere andre leirer rundt Mosul gir den hjem for rundt 300 000 mennesker som har måttet flykte på grunn av kamper mellom irakiske styrker og IS. Mosul 15. april 2017. Foto: Carl Court/Getty Images

Av verdens 65 millioner mennesker på flukt, befinner 90 prosent seg i utviklingsland. Enten i leirer drevet av humanitære organisasjoner eller i urbane strøk. På siden av økonomien, uten arbeidstillatelser eller politiske rettigheter. Sett fra månen er det der den virkelige «flyktningkrisen» utspiller seg.

Og flere skal de bli. Høsten 2015 fungerte Flyktningkonvensjonen fra 1951. De som syklet over Storskog, fikk levert asylsøknaden sin i Norge. I dag har Norges avtale med Russland gjort slutt på veien over Storskog. Mens EUs avtaler med Tyrkia og land i Nord-Afrika skal stoppe flyktningene fra å reise over Middelhavet.

Og det er ikke lenger bare Frp som vil utfordre asylinstituttet. I sitt ferske partiprogram vil Arbeiderpartiet «ta initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner for at disse bedre kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon». I et leserinnlegg i Aftenposten spurte Høyres Fabian Stang, nå statssekretær for innvandringsministeren, om asylinstituttet hjelper de mest trengende: «Jeg mener tiden er moden for at FN og andre organisasjoner vi er medlem av, vurderer nye og bedre løsninger for mennesker i nød.»

Annonse