Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Hull i computeren

Den siste uken har WannaCry-viruset infisert hundretusener av datamaskiner og tatt filene som gisler. Men hva er det egentlig som skjer når et datavirus sniker seg inn i maskinen din? Her er spørsmålene du ikke turte å stille.

Hva mener ekspertene når de sier hull? Det er ikke et fysisk hull, vel?

Nei, det er ikke fysisk. Hullet er et «hull i muren». I utgangspunktet er det bare eieren, altså du som sitter innenfor muren, som skal bestemme hva datamaskinen skal gjøre. Bare du skal kunne starte tekstbehandleren eller lese innholdet i en fil. Men av og til, egentlig ganske ofte, gjør programmerere små, unnselige feil. Og disse feilene kan, noen ganger, la seg utnytte av smarte typer til å få datamaskinen til å kjøre hva som helst, eller til å lese noe de ikke burde få lese. Alle sånne feil kalles hull – eller sårbarheter.

 

HER !

Annonse