00:00 - 12. mai 2017

Hjelp, lampen er knust og telefonen lader ikke

Morgenbladet hjelper DEG å fikse dine ødelagte ting.

Gammelt, defekt polaroidkamera. Fatt mot, det er håp.

I forrige utgave skrev journalist Bår Stenvik om sine ødelagte øreplugger, og hvordan de førte ham ut i en jakt på en ny verdensøkonomi der bruk-og-kast er erstattet av reparasjoner. De førte ham også til et utall nettsider og fiksefester der folk hjelper hverandre med tips og bistand.

Så, hvorfor ikke hjelpe Morgenbladets lesere et lite skritt på veien ut i en sirkulær verdensøkonomi, tenkte vi, og laget nettsiden morgenbladet.no/fiksefest. Her kan du selv legge inn et bilde av en ødelagt gjenstand du gjerne vil ha fikset, og komme med tips til andre om hvordan de kan fikse sine ting.

Vi trekker også ut noen vinnere som er garantert hjelp på Morgenbladets egen fiksefest på utestedet Blå i Oslo 15. juni. Her kan alle som vil, komme med tingene sine for å få tips og hjelp fra frivillige fiksere.

Her er et utvalg av det som er kommet inn på nettsiden så langt. Vil du lese mer, har du bedre tips, eller trenger du hjelp selv? Gå inn på morgenbladet.no/fiksefest.

KNUST LAMPE

Problem: Fancy designlampe i glass som er blitt knust, uvisst hvordan.

Tips: Om du har alle bitene, er det på tide å slå et slag for kintsugi, den tradisjonelle japanske reparasjonsformen som gjør sammenføyingene gylne, så sårene og helingen blir en del av gjenstandens rike historie og tilfører den mer sjel. Mest vanlig med keramikk, men funker på glass også. «Kintsugi repair kit» får du kjøpt på nett mange steder, og instruksjons­videoer også.

POLAROID UTEN KROK

Problem: Et fint kamera, som jeg kjøpte på loppis for mange år siden. Det funker bra og tar veldig fine bilder, men så knakk en liten krok inne i kameraet som holder kameraet lukket og ikke eksponerer filmen for lys. Har spurt på flere kameraforretninger i byen, men alle sier jeg bør sende det til USA. Ser for meg at en 3D-printet krok kan funke?

Tips: Det kan nok godt stemme, men det er vanskelig å si uten å se kroken. Hva med å ta det med på et maker space nær deg, og høre med 3D-print-ekspertene der?

TELEFON SOM IKKE LADER

Problem: Ok, skjermen er det bare å bytte. Men denne kunne plutselig heller ikke lade (det har ikke sammenheng med den knuste skjermen). Når kabelen settes i, så er det ikke ordentlig kobling, må vrikke og vri og håpe på det beste. Innimellom lader den litt. Og selv når den greide å lade, altså før problemet med kabelen, så varte batteriet knapt en dag, tross at alle fancy funksjoner som drar strøm var slått av.

Tips 1: Batterivarigheten vet jeg ikke, men det med ladingen har ofte et enkelt svar: Lommerusk. Både ladekontakten og hodetelefonutgangen fylles gjerne av lo nede i lommen som stappes sammen innerst og blokkerer. Du kan prøve med enden av en binders eller lignende, og så om du klarer å pirke ut noe.

Tips 2: Hei, lite tips er iallefall ikke å bruke binders eller noe av metall da det kan ødelegge kretsene. Bruk heller en tannpirker eller lignende. Ellers er det ikke noe problem å bytte denne porten. Evt batteriet, da det også kan være defekt hvis den trøbler med å ta imot lading.


 

KNEKT HODETELEFON

Problem: Bursdagsgave for fem til ti år siden, strålende lyd. Så lot jeg ungene få bruke dem til sin evinnelige ipadding, og så var det over. Siden har de ligget i skapet et år eller to med knekt bøyle.

Tips 1: Besøk makerspace med 3D-printer. Flere andre har allerede lastet opp printe-mal for denne delen til 3D-entusiastsider, så du er ikke alene om problemet.

Tips 2: Hvis du sender oss en e-post med bilder og info om hvilken modell du har til online@­hifiklubben.no så kan vi undersøke om vi kan skaffe reservedeler fortsatt. Om det er deler tilgjengelig kan vi fikse deg for deg hos oss. Hilsen Hifiklubben.

MANGLER SYLINDER

Problem: Overtok for endel år siden to flotte Sven Ivar Dysthe-stoler, men den ene manglet skruesettet som er avbildet. Har forhørt meg med opprinnelig møbelprodusent, et firma som gjenopptok produksjonen nylig, smeder (for dyrt), Zachariassen og mekaniske verksted uten å få napp.

Tips: Har du prøvd flere smeder? Har hørt at Johs Tjelle Smed & Sønner ved Carl Berner er grei.

GRESSKLIPPER SOM LEKKER

Problem: Det drypper bensin fra slangen på bildet. Dette er en fantastisk Klippo gressklipper, kjøpt for en flaske vin på en fest, som jeg nødig vil skille meg fra. Kjent for å tåle alt, og holde i de hundrade år – bare jeg får tettet bensinlekkasjen …Hva bør jeg gjøre? Er det en o-ring som lekker, kanskje, eller et filter, eller må hele slangen byttes? Finnes det et ferdig kit man kan bestille på nett?

Tips: Vet ikke, men på byggebolig.no sitt gressklipperforum ser det ut som det er mange som er gode på disse, så jeg ville kanskje legge inn spørsmålet der også.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse