Annonse

Annonse

00:00 - 05. mai 2017

Et barn av etterkrigstiden. Gaute Høybråten (1946–2017)

Gaute Høybråten var et barn av etterkrigstiden. En av våre mest fargerike politiske personligheter har gått bort, 71 år gammel.

I sine siste år var Gaute Høybråten fast gjest på debattprogrammet Hva var det jeg sa? Fotomontasje: Christian Belgaux (kildefoto: wikimedia)

Gaute var ideologisk forvirret fra unnfangelsen av. Faren var en politiinformant som utga seg for å være motstandsmann. Moren var en kommunist som infiltrerte NS. Sammen ble de beryktet for sin iver etter å forfølge sine felles klassefiender. Under det kompliserte rettsoppgjøret som fulgte, rømte de til Argentina, etter å ha etterlatt nyfødte Gaute på sykehuset.

Hans første politiske oppvåkning tok form av en følelse av at noen hadde gjort ham urett. Hans syndebukkjakt førte ham innom kapitalister, kommunister, jøder, jesuitter, Jehovas vitner, småborgerskapet, venstrehendte, Arbeiderpartiet, bedehuskristne, redere, frimurere og redaktører.

Han var ofte forut for sin tid. Allerede da Norges første pakistaner landet på Fornebu i 1966 ventet han med plakaten «vi må snakke om de problematiske sidene av islam». Omsider festet han seg ved bergensere, som han kalte «Norges hanseatiske gjøkunger». Hans avsky vakte uro blant hans venner, som luktet fanatisme, men ingen fant feil i argumentene hans.

HER !

Annonse