Annonse
00:00 - 26. mai 2017

En altfor vanlig sak

Petter Nesser forsker på islamistisk terrorisme i Europa. Bombeangrepet i Manchester passer så altfor godt inn i mønsteret.

Følger med: – Europa må stå i dette lenge, sier Petter Nesser, som følger jihadismen tett.
Annonse

– Nå er det onsdag formiddag, 35 timer etter at en bombe drepte 22 barn og unge på konsert i Manchester. Hvordan kan det tjene saken å massakrere barn på en konsert?

– Selv om det er uforståelig, ser de mest ekstreme jihadistene det som legitimt at barn rammes. De begrunner det med at barn rammes gjennom vestlig krigføring i muslimske land. De vil oppnå hevn, men også skape motstand i vestlige befolkninger mot intervensjoner i konfliktsonene. Denne typen ­angrep kan gjøre at de støter fra seg «moderate» ekstremister, men kan også appellere til de aller mest ytterliggående kreftene.

– Salman Abedi, en britiskfødt 22-åring med libyske foreldre, er navngitt som gjerningsmann. IS har tatt på seg ansvaret. Vi må selvsagt ta forbehold nå, men hva kan være motivasjonen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse