00:00 - 12. mai 2017

Blir ikke borte

President Trump ønsker å legge Russlands-granskningen død. Men han får det ikke som han vil ved å sparke FBI-sjefen.

Gemyttlig: Andre lands utenriksministre blir normalt ikke mottatt i Det ovale kontor, men president Donald Trump inviterte inn da russiske Sergej Lavrov (til venstre) var i Washington onsdag. Til venstre ambassadør Sergej Kisljak. Bildet er tatt av det russiske statskontrollerte nyhetsbyrået Tass. FOTO: Alexander Shcherbak / TASS / Getty Images

Statsviteren Francis Fukuyama skrev i januar at han så frem til Donald Trumps presidentperiode, fordi den ville bli en fascinerende prøve på hvor sterke USAs demokratiske institusjoner er.

Denne uken nådde styrkeprøven et klimaks da Trump sparket det føderale politiets øverste leder, James Comey. The Washington Post har ved hjelp av tretti anonyme og noen få åpne kilder kartlagt hva som skjedde: Presidenten ble stadig mer irritert over at FBI-sjefen ikke sørget for å bli ferdig med granskningen av Trump-kampanjens mulig ulovlige kontakt med Russland. Sist helg bestemte han seg for å sparke Comey.

Mandag innkalte han justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein til Det hvite hus, og beordret dem, ifølge Washington Post-kildene, om å lage en skriftlig forklaring på oppsigelsen av Comey, som var ansatt på åremål i ti år og hadde seks år igjen.

Annonse