Annonse
00:00 - 05. mai 2017

Bikkjeslagsmålet

Om Marine Le Pen taper valget søndag, vil hun likevel dominere fransk politisk debatt i årene fremover.

Hissig debatt: Tv-debatten mellom Marine Le Pen og Emmanuel Macron onsdag kveld var underholdende, tross det høye konfliktnivået. Etterpå har Le Mondes faktasjekkere tatt Le Pen i 19 løgner, mot Macrons to. Foto: AFP / NTB Scanpix
Annonse

Det tok omtrent et halvt minutt, så var bataljen i gang. Marine Le Pen langet ut mot «systemets og elitens kjæledegge», Emmanuel Macron. De to møttes i en to og en halv timer lang tv-debatt onsdag, fire dager før franske velgere avgjør hvem av dem som blir president. Ordkrigen over bordet mellom de to overgikk de tre brutale tv-debattene mellom Donald Trump og Hillary Clinton i USA i fjor høst. Le Pen er, som Trump, en retorisk sterk populist, men politisk smartere enn ham. Duellen var derfor en uvanlig rå og brutal konfrontasjon mellom to uforenlige verdensbilder, preget av personangrep og avbrytelser.

«Fryktens prestinne sitter foran meg», sa Macron, som stadig beskyldte Le Pen for å lyve og svartmale den franske tilstanden og for ikke å ha troverdige og konkrete forslag til å gjøre ting bedre. Le Pens strategi var åpenbart å klistre Macron til François Hollande, Sosialistpartiets upopulære, avtroppende president. Macron var Hollandes økonomi- og næringsminister i to år. Hun anklaget ham for å ha solgt franske bedrifter til utenlandske eiere og insinuerte at han har hemmelige kontoer i skatteparadiser, og at han støtter ekstreme islamister.

Macron sa at Le Pen er en parasitt i et system hun selv har vært med på å produsere. De barket sammen om hvem som taler på det franske folks vegne, og havnet i voldsomt munnhuggeri om euroen og EU. De to journalistene som skulle lede debatten, var redusert til rene kulisser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Fra Norges hovedstad er det ikke mulig å komme seg ut i Europa med tog om sommeren. Det har vi nå nesten vent oss til. Men fra Trondheim går det an. Man kan for eksempel kjøre Vy-tog…»