Annonse
00:00 - 05. mai 2017

Banker hodet i klassetaket

Selv når folk med arbeiderklassebakgrunn først kommer inn i høystatusyrker, tjener de mindre enn individer fra mer privilegerte bakgrunner.

Klasseforvirring: Havnet denne mannen på feil hylle? Er han en klovn fanget i en aksjemeglers kropp? Er det i så fall den sosiale bakgrunnen hans som er årsaken til forviklingen? FOTO: Thomas S. England / The LIFE Images Collection / Getty Images
Annonse

Den sosiale bakgrunnen din spiller en rolle for hvilken posisjon du havner i. Snekkerdatteren blir sjeldnere toppjurist enn advokatsønnen, og advokatsønnen blir sjeldnere snekker. Samtidig er det selvfølgelig muligheter for sosial mobilitet. Men blir klassebakgrunn irrelevant når man først har kommet seg inn i et høystatusyrke? Kan snekkerdatteren regne med like karrieremuligheter som direktørdatteren etter at de begge har kommet seg gjennom jusstudiet? Svaret er nei, ifølge en ny britisk studie publisert i anerkjente American Sociological Review.

I likhet med det velkjente glasstaket, som fungerer som en usynlig barriere for kvinners karriere, finnes det også et svært virksomt «klassetak».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse