Utenriks

Arven etter Ailes

Enjoy the next life, you monster! Magasinet Rolling Stone fikk ingen stor sorgreaksjon da Roger Ailes, grunnleggeren av Fox News, nylig døde. I USA foretas det et slags arveoppgjør etter mediemogulens død: en mann som formet det moderne USA, trolig i like stor grad som en president.

På de ulike nekrologene skulle man knapt tro de handlet om samme mann. Republikanere og konservative sørger over tapet av en farsfigur, en viktig motstemme til en venstreorientert mainstream. Demokratisk orienterte medier sørger også, men mest over skaden Ailes rakk å påføre da han levde. Fox-grunnleggeren har skapt et ubelest og paranoid folk som grunnleggende hater hverandre og ikke klarer å skille fakta fra underholdning. Slik lyder ettermælet fra venstreliberalt hold.

Mest av alt viser Ailes´ ettermæle hvor splittet dagens USA er. Det er et USA han selv bidro sterkt til å polarisere.

Så hvem var han, i korte trekk? Ailes grunnla Fox News sammen med Robert Murdoch i 1996. I fjor forlot han mediehuset som 76-åring, etter anklager om seksuell trakassering av kvinnelige kolleger. I løpet av sine tyve år som sjef drev han Fox News frem til å bli landets største nyhetskanal. Konseptet – en miks av tabloide nyheter og underholdning for det hvite, kristne, konservative USA — var opprinnelig blinket ut for eldre seere: «Jeg skapte en kanal for folk mellom 55 år og døden», sa Ailes selv.

Han erklærte ofte at Fox News var upolitisk og at han ansatte Sarah Palin som tv-kommentator bare fordi hun var hot. Men selv hadde han en solid høyrepatriotisk karriære som startet som medierådgiver for president Richard Nixon. Senere fikk han viktige roller også i valgkampene til Ronald Reagan og George H. W. Bush. Clinton-familien og Ailes ble tvinnet sammen i et historisk bånd, ifølge New York Times. Denne skjebnesvangre relasjonen startet da Fox fikk skandalen mellom president Bill Clinton og Monica Lewinsky å slå seg opp på. En demokrat i en pøl av skitne detaljer, det var en skittstorm sendt fra himmelen for den da unge kanalen.

I fjor ble Roger Ailes medierådgiver for valgkamporganisasjonen til Donald Trump. Da Hillary Clinton fikk vite dette sa hun til kanalen ABC at hun følte at hele valget hadde entret et alternativt univers, et universet der Ailes spilte Gud med makt for å utstede dommedag.

Vi vet jo hvordan den dagen endte, og nå skriver amerikanske medier at Donald Trumps presidentskap ikke hadde vært mulig å se for seg uten Roger Ailes. Han får skylden eller æren, alt etter hvor kommentatoren står politisk.

USA har i dag et grunnleggende splittet, tabloid og politisert medielandskap. Roger Ailes virkning på USA er et eksempel på hvor sterkt enkeltpersoner kan forme historien. Det er helt greit at det ikke finnes flere av ham.

LL

Mer fra Utenriks