00:00 - 07. april 2017

Trumps føleri

Norge får en hard tørn med å henge seg på USAs utenrikspolitikk. Det viser krumspringene om Syria den siste uken.

Rammet barn: Over 80 mennesker kan ha blitt drept og enda flere såret i et angrep med kjemiske våpen i byen Khan Sheikhoun tirsdag 4. april. Dette bildet er tatt av den syriske opposisjonsgruppen Idlib Media Center og viser det som ifølge den er ett av ofrene for gassangrepet. President Donald Trump sier angrepet har endret hans syn på Syria-konflikten. Foto: EPA/Scanpix

«Fra norsk side har vi konsekvent forholdt oss til at det er Assad-regimet som i folkerettslig forstand representerer staten Syria overfor verdenssamfunnet», sa Marit Berger Røsland, statssekretær i Utenriksdepartementet, til NTB torsdag i forrige uke.

I desember 2012 sa Arbeiderpartiets daværende utenriksminister Espen Barth Eide at Den syriske nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for opposisjonen mot Assad, «er den legitime representanten for det syriske folk». «Det er ingen endring i denne politikken», bekreftet Børge Brende overfor Morgenbladet i januar 2014, da Høyre hadde overtatt tømmene i UD.

Under Eides overoppsyn ble det foretatt semantiske finjusteringer som gjorde at Røslands påstand om konsekvens i den norske holdningen, kanskje holder vann. Norge «anså» den nå oppløste Nasjonalkoalisjonen som det syriske folks representant, og «anerkjente» den ikke som sådan. Dessuten ble de diplomatiske forbindelsene med Assad-regimet opprettholdt.

Annonse