00:00 - 28. april 2017

Tove Gravdal: Asfaltleggeren

Børge Brende tar utenrikspolitiske veivalg like brautende som en anleggsmaskin legger asfalt på E18, skriver Tove Gravdal.

Litteraturhuset i Oslo torsdag i forrige uke: To statsråder presenterer resultatet av 14 måneder med offentlig diskusjon om veivalg i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk. De to innleder, et panel kommer med innspill, så er det spørsmål fra salen, og Liv Kjølseth fra Afghanistankomiteen får ordet. Hun viser til fjorårets eksperttunge evaluering av Norges innsats i Afghanistan, hvor det blant annet heter at USAs krig mot terror utfordret folkerettslige rammer for maktbruk, og at Norge inntok «en tidvis uklar og lite aktiv holdning».

«Hvordan kan Norge bidra til fred og stabilitet i sårbare stater når våre allierte opptrer i folkerettslige gråsoner?» spurte Kjølseth. Et betimelig spørsmål som altså et utvalg ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal har stilt med litt andre ord.

Svaret fra utenriksminister Børge Brende tyder på at han enten må ha hatt en dårlig dag på jobben, eller så traff Kjølseth et ømt punkt. Godt hjulpet av møteleder Christian Borch, fastslo Brende at spørsmålet var både polemisk og retorisk, før han belærte Kjølseth om det hun vet fra før, at terrorangrepene i USA i 2001 utløste det folkerettslige grunnlaget for å intervenere i Afghanistan, og at innsatsen har ført til både økt levealder og skolegang for jenter. Så polemiserte han mot alle «i mediene» som angivelig påstår at den militære koalisjonen som bekjemper Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, gjør ting som er like ille som det Syrias diktator Bashar al-Assad driver med.

Annonse