00:00 - 07. april 2017

Sultanen møter motstand

De ekstreme utrenskningene i Tyrkia begynner å slå tilbake mot president Erdogan. I påsken kan han bli nedstemt av sitt eget folk.

Dominerende ja-kampanje: Gatebildet i Istanbul gir inntrykk av at president Erdogans tilhengere har et solid overtak før folkeavstemningen om presidenten skal få styrket sin makt ytterligere. Men meningsmålinger tyder på at den voldsomme kampanjen likevel ikke er nok. Foto: Chris McGrath / Getty Images

Enorme plakater med ja-budskap henger langs bygninger og over gater. Kun unntaksvis eksponeres man for nei-sidens mer beskjedne kampanje. Gatebildet i Istanbul tyder på at Erdogans tilhengere har et solid overtak i forkant av folkeavstemningen første påskedag. Da går tyrkerne til urnene for å avgjøre om presidenten skal få styrket sin makt ytterligere. Men meningsmålingene tyder på at et flertall av folket ikke ønsker en ny sultan.

– Hvis mediene kunne operere fritt og valgkampen var rettferdig, tipper jeg nei-siden hadde vunnet med hele 65 prosent. Sånn som det er nå, skal de være godt fornøyd så lenge de får over 50 prosent, spår Yüksel Taskin.

Professoren i tyrkisk politisk historie forklarer at velgergruppene til både Erdogans parti AKP og deres allierte, nasjonalistene i MHP, er splittet. Men ettersom valget skjer under en unntakstilstand etter fjorårets kuppforsøk, er det også mulig at Erdogan kan hente inn et knapt flertall.

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»