00:00 - 28. april 2017

Skattejakten 1537–2017

Gull og sølv i mengder, edelstener og en bedervet ulvefell: Alt erkebiskopen reddet fra Nidarosdomen da han flyktet fra protestantismen, forsvant på kontinentet. Morgenbladet ligger med en skøyte i Antwerpen i håp om å finne kostbarhetene og føre dem hjem. Dette er andre episode i en serie fra reformasjonen i Norge. 

Konverterte: Mannen bak firmaet som laget dette kartet er Johann Baptist Homan (1664-1724), han ble mot slutten av sitt liv utnevnt til keiserlig kartograf av den daværende tysk-romerske keiserens Karl VI. Johann hadde som ung tenkt å bli dowminikanermunk, men konverterte til protestantismen og ble i stedet en av tidens mest prominente karttegnere. Kart: Wikimedia

For oss er Nordsjøen Sørsjøen. Det er innlysende. Du må bare få rotet deg ut av Amsterdam, så kommer retningssansen tilbake. Ta toget en time nordover, til havnebyen Enkhuizen. I sjøluften her blir alt klart. Det er jo sett fra Nederland at dette havet er Nordsjøen og det er på bryggen i Enkhuizen at Norges flyktende erkebiskop Olav Engelbrektsson vil lande 1. mai 1537. Altså den Olav, kirkefyrsten, som i årevis hadde styrt Norge, i alle fall nord for Stad og Dovre, han den selvsamme som vi så seile ut Trondheimsfjorden 1. påskedag i den første episoden av Morgenbladets serie om reformasjonen.

 

Etter Utsira. Det er 500-årsjubileum for Martin Luther på alle plattformer. Men selv er vi tyve år for tidlig ute: Det var først i 1537 protestantismen kom til Norge. Katolisismen forsvant med erkebiskopen, som fylte sine skip og forsvant ut Trondheimsfjorden i påsken 1537. Mens andre aviser analyserer reformasjonens langsiktige virkninger på det norske samfunnet, har vi ett enkelt mål med vår føljetong: Finne Olav Engelbrektssons skatt.

Annonse