Annonse
00:00 - 28. april 2017

Skattejakten 1537–2017

Gull og sølv i mengder, edelstener og en bedervet ulvefell: Alt erkebiskopen reddet fra Nidarosdomen da han flyktet fra protestantismen, forsvant på kontinentet. Morgenbladet ligger med en skøyte i Antwerpen i håp om å finne kostbarhetene og føre dem hjem. Dette er andre episode i en serie fra reformasjonen i Norge. 

Konverterte: Mannen bak firmaet som laget dette kartet er Johann Baptist Homan (1664-1724), han ble mot slutten av sitt liv utnevnt til keiserlig kartograf av den daværende tysk-romerske keiserens Karl VI. Johann hadde som ung tenkt å bli dowminikanermunk, men konverterte til protestantismen og ble i stedet en av tidens mest prominente karttegnere. Kart: Wikimedia
Annonse

For oss er Nordsjøen Sørsjøen. Det er innlysende. Du må bare få rotet deg ut av Amsterdam, så kommer retningssansen tilbake. Ta toget en time nordover, til havnebyen Enkhuizen. I sjøluften her blir alt klart. Det er jo sett fra Nederland at dette havet er Nordsjøen og det er på bryggen i Enkhuizen at Norges flyktende erkebiskop Olav Engelbrektsson vil lande 1. mai 1537. Altså den Olav, kirkefyrsten, som i årevis hadde styrt Norge, i alle fall nord for Stad og Dovre, han den selvsamme som vi så seile ut Trondheimsfjorden 1. påskedag i den første episoden av Morgenbladets serie om reformasjonen.

 

Etter Utsira. Det er 500-årsjubileum for Martin Luther på alle plattformer. Men selv er vi tyve år for tidlig ute: Det var først i 1537 protestantismen kom til Norge. Katolisismen forsvant med erkebiskopen, som fylte sine skip og forsvant ut Trondheimsfjorden i påsken 1537. Mens andre aviser analyserer reformasjonens langsiktige virkninger på det norske samfunnet, har vi ett enkelt mål med vår føljetong: Finne Olav Engelbrektssons skatt.

Annonse