00:00 - 07. april 2017

«Prospektdrevet» byutvikling

Tjuvholmen er erkeeksemplet på nyliberal politikk i Oslo. Nå kan byutviklingen være på vei inn i en ny æra.

Tjuvholmen (bildet) og Aker Brygge kan bli de siste av sitt slag, skriver Halvor W. Ellefsen i sin avhandling. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner

Du har forsket på hvordan Tjuvholmen i Oslo ble som den ble. I 2014, da det sto ferdig, pleide vennene mine og jeg å dra ut dit og bade midt på natten, i protest mot vekterne og politifolkene beboerne pusset på oss. Hvordan ble Tjuvholmen et sted hvor man ikke får bade om natta? 

– I korte trekk: For å finansiere flytting av havna til Sjursøya fikk Oslo Havn rett, gjennom en lovendring, til å profittere på salg av Tjuvholmen. Salget til en privat aktør gjorde at selv om alminnelig ferdsel er lovfestet i området, har grunneier rett til å bortvise besøkende som er til sjenanse for de som bor der. Det artige med Tjuvholmen er at området jo i stor grad er blitt som bestilt. Politikere, planetat og grunneier la få føringer utover offentlige attraksjoner og havnepromenaden, men få politikere problematiserte: hva betyr det at noe er offentlig, at noe er tilgjengelig, eller urbant?

Du skriver at Tjuvholmen og Aker brygge er erketyper på nyliberal politikk i Norge. Og dette betyr rett og slett at fine bilder og en god fortelling om hva stedet kan bli, danker ut planmessig kvalitet i byutviklingen?

Annonse