00:00 - 21. april 2017

Opportunist, ja visst

Begrunnelsen er tynn, men Theresa May vet hva hun gjør når hun utlyser nyvalg i Storbritannia.

Valgkamp i gang: Onsdag fikk statsminister Theresa May Underhuset med på å avholde nyvalg 8. juni, og samme dag var hun i gang med valgkamp, her holder hun tale for partifeller i byen Bolton. FOTO: Andrew Yates / WPA Pool / Getty Images

Ni måneder har gått siden Theresa May tiltrådte som statsminister i kaoset etter brexit-avstemningen. Ved hver egnet anledning har hun understreket at oppgavene regjeringen står overfor er formidable, og at bare tanken om nyvalg er en avsporing. Til hun plutselig snudde tirsdag. 8. juni blir det nyvalg.

Statsministeren tar sats mot det ukjente, men fra en så sterk posisjon som det er mulig å komme. De konservative fikk overraskende danne flertallsregjering etter valget i 2015, men flertallet er knapt. Blir resultatet nå i nærheten av hva meningsmålingene viser, får May et solid flertall i ryggen. Samtidig får hun et personlig mandat som statsminister, og hun får velgernes formelle tilslutning til kursen som er satt for utmelding av EU. Og hun kan sette seil i visshet om at neste valg først ­behøver komme i 2022.

Annonse