Annonse

Annonse

08:26 - 24. april 2017

Nesten president

Emmanuel Macron vil ventelig beseire Marine Le Pen med klar margin og bli Donald Trumps motpol i Europa.   

Emmanuel Macron blir ordentlig gratulert av sin kone Brigitte Trogneux på scenen i Parc des Expositions i Paris etter første valgrunde. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / NTB Scanpix

Noe nær revolusjonerende skjedde i Frankrike søndag 23. april: To kandidater uten fotfeste i parlamentet, begge fra politiske bevegelser med minimal styringserfaring, fikk flest stemmer i første runde av presidentvalget og går videre til andre runde 7. mai. De neste to ukene støter to verdensbilder mot hverandre: Macron vil iherdig forsvare EU, Nato, FN, åpne grenser og internasjonalt samarbeid, mens Le Pen med stor kraft vil gå inn for å stenge grensene, oppløse eurosamarbeidet, svekke EU og samarbeide med Russland.  

Den klassiske motsetningen i fransk politikk mellom høyre og venstre, er inntil videre oppløst. I stedet står nasjonalisme og globalisme mot hverandre. Vi gjenkjenner konfliktlinjen fra presidentvalget i USA og fra brexit-avstemningen i Storbritannia. Men i motsetning til disse valgene i fjor, ligger det globalt orienterte verdensbildet an til å vinne i den avgjørende runden.

Macron fikk 23,86 prosent av stemmene, mot Le Pens 21,43 prosent, viste resultatet da 97 prosent av stemmene var telt mandag morgen. En måling foretatt etter at resultatet var klart søndag kveld, viste at Macron vil vinne andre runde med 62 prosent mot 38 prosent for Le Pen. Han vil da bli tidenes yngste franske president, i desember i år fyller han 40 år.

HER !

Annonse