Annonse
00:00 - 07. april 2017

Maria Berg Reinertsen: Minus i matte

Siv Jensen er blitt lurt av sine egne regnestykker, skriver Maria Berg Reinertsen.

Annonse

For første gang er innvandring et hovedtema i Perspektivmeldingen – stortingsmeldingen over alle stortingsmeldinger. Hvert fjerde år, på tampen av stortingsperioden legger regjeringen frem denne meldingen om de viktigste utfordringene og mulighetene for norsk økonomi i fremtiden. (Siden det er Finansdepartementet som har ansvar for meldingen, handler det mest om utfordringene).

Basert på regnestykker fra Statistisk sentralbyrå har departementet regnet seg frem til at en ikke-vestlig innvandrermann som kommer til Norge som 25-åring, i løpet av livet vil koste den norske staten seks millioner kroner mer i overføringer enn han bidrar med i skatt. Nordmannen, derimot, går bare 1,9 millioner i minus. Det til tross for at han gjennom oppveksten velter seg i barnetrygd og skole.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«20. januar 2009 plasserte nybakte foreldre over hele kloden sine håpefulle ved tv-skjermen og fotograferte de nye verdensborgerne foran bildene alle ville tro på: av USAs nyvalgte…»