Annonse

Annonse

09:25 - 24. april 2017

Le Pen-folkets seier

Marine Le Pen sikret andreplassen, men blir neppe president. Kampen om Frankrikes sjel er mer åpen.

Marine Le Pen ble hyllet av sine tilhengere i Hénin-Beaumont nord i Frankrike. Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images

– Vi klarte det! Marine er videre! Jennifer, en ung Nasjonal Front-frivillig, roper inn i telefonen. Hun har ringt en venn som er på jobb, og som ikke har fått med seg nyheten ennå. Rundt oss har syngende fans skiftet slagordet fra valgkampen: Det er ikke lenger «Vi kommer til å vinne». Det er «Vi har vunnet». Idrettshallen med det som i kveld fremstår som et litt ironisk navn, François Mitterrand-senteret, er full av fans. Svære franske flagg og bannere sperrer for utsikten til de syv storskjermene som er plassert langs hele langsiden, men resultatet er tydelig nok. Meningsmålingene løy ikke denne gangen. Emmanuel Macron, mannen ingen trodde på da han lanserte bevegelsen sin for litt over et år siden, vant valgets første runde. Men viktigst for de fremmøtte på Nasjonal Fronts valgsamling i Hénin-Beaumont nord i Frankrike: Marine Le Pen sikret andreplassen. Etter stadig dårligere meningsmålinger er det en seier i seg selv, selv om den ikke er like søt som tilhengerne har håpet på underveis.

 

«Patrioter». Først en time etter at resultatet er klart, dempes lysene. Tusen mobiltelefoner tennes, mens tilhengerne prøver å klappe, rope og filme samtidig.

HER !

Annonse