00:00 - 07. april 2017

Frauke Petrys alternativer

Tysklands høyrepopulister sliter om dagen, men Frauke Petry har tro på fremtiden: Snart går det til helvete, og da kommer velgerne tilbake.

Innvandringsmotstander: Alternativ for Tysklands leder Frauke Petry (midten) er bekymret for befolkningssammensetningen i Tyskland, selv venter hun barn nummer fem. Foto: Steffi Loos / Getty Images

Frauke Petry har sett bedre dager. Da hun tok over ledelsen av partiet Alternativ for Tyskland i et slags overraskelsesangrep, væpnet med innvandringsmotstand og dyp islamskepsis sommeren 2015, for eksempel. Eller da forbundskansler Angela Merkel sa «dette greier vi» og lot syrere i limbo lenger øst i Europa få slippe inn i Tyskland. Frauke Petry knytter sin suksess på meningsmålingene så nært til Merkels migrasjonspolitikk at hun har kalt Alternativ for Tyskland for «Merkels barn».

I løpet av de siste ukene er imidlertid oppslutningen halvert. Det er ikke lenger selvsagt at partiet får lirket seg over sperregrensen på fem prosent ved det tyske valget i september. I tillegg trues partiet av splittelse: Mens Petry i sin tid tok makten fra den moderate delen av det purunge partiet, utfordres hun nå fra en ivrig og selvsikker fløy aller ytterst til høyre. Under et partimøte i Weinböhla for to uker siden gråt Frauke Petry på scenen etter verbale angrep fra en av utfordrerne. I forrige uke fortalte hun at hun ikke er villig til å være med på hva som helst: «Politikk er ikke mitt eneste alternativ», sa Petry, og antydet at hun vurderer å trekke seg.

 

Annonse