00:00 - 07. april 2017

En mulig spions korte liv på Facebook

Hvem var «Lise Jensen»? Og ble hun digitalt henrettet?

Fotoillustrasjon: Christian Belgaux (basert på en plakat av Gustavs Klucis)

Hør mer om den politiske kampen på nettet. Abonner på Morgenbladets podcast, eller lytt her:

En vårdag i 2017 kom en mystisk kvinne til syne på Facebook. Hun kalte seg Lise Jensen, og alle ville være venner med henne. I rekordfart bygget hun seg opp en krets blant norske Facebook-debattanter i media og kultur-sektoren. Helt til noen rettet en dirrende, digital finger mot henne.

«Propagandabot på norsk?» lød statusmeldingen Vagant-redaktør Audun Lindholm la ut kvart over åtte en lørdags kveld, fulgt av en skjermdump av Jensens profil. Jensen selv ble gjort oppmerksom på angrepet fra en kjent norsk akademiker som hadde lagt henne til som venn. Overfor ham forsikret hun at hun var en ekte person, men hun kunne ikke på hans oppfordring dokumentere at hun var «Research assistant for UiO», slik profilen hevdet. Han slettet henne.

Annonse