00:00 - 03. mars 2017

Trump-æraens ideologer

Her er de politiske tenkerne som vil forme en ideologi av Donald Trumps valgseier. For dem er globaliseringens tid over og nasjonal suverenitet viktigst.

Redaktøren: Julius Krein (31) og en gruppe jevnaldrende meningsfeller hadde sett seg lei på den rådende konservative ideologien i Det republikanske partiet, men fikk lite gehør for sine alternative tanker, som lignet dem Donald Trump hamret løs med i valgkampen. Trumps seier bragte Krein og hans krets frem i lyset, nå har de lansert et eget tidsskrift.

– Du går til krig med de våpnene du har.

Julius Krein humrer litt over et glass isvann på en kafé ved Central Park i New York. Noen hundre meter fra der vi sitter, i to retninger, rager Trumps tårn mot den blå februarhimmelen. President Donald Trump er våpenet i Kreins metafor, som han låner av tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Krigen er et oppgjør med det Krein kaller den nyliberale konsensus i amerikansk politikk.

– Trump var den første som formulerte en kritikk av den etablerte logikken i begge partier. Den var kjernen i hans kampanje, og det vant han på, sier Krein, en 31 år gammel Harvard-utdannet finansmann som nettopp er blitt redaktør. Han er en spedbygd mann med kvikke, brune øyne bak runde hornbrilleglass, og snakker i et påtagelig dypt stemmeleie, veloverveid og velformulert. Med den største selvfølge viser han til artikler og bøker av europeiske intellektuelle, som den slovenske filosofen Slavoj Žižek og den franske forfatteren Pierre Manent. Krein er Donald Trumps rake motsetning, men kan bli en av Trump-epokens viktigste premissleverandører.

Annonse