09:29 - 24. mars 2017

Svaret på livets gåte? ­«Bjørnedyr-spesifikke iboende ­uordnede proteiner»!

Foto: NTB Scanpix

Du trodde kanskje det var «42» som var svaret på meningen med livet. Men i virkeligheten er det selvfølgelig Morgenbladets favoritt-lobopod, bjørnedyret, som kan bære noe av nøkkelen til denne største gåten av alle. En av bjørnedyrets mange forunderlige kvaliteter er at de kan tørkes ut fullstendig i flere år, tilføres fukt igjen, og så løpe rundt, spise, ja, til og med reprodusere etter bare noen timer. Ny forskning fra Chapel Hill-universitetet i Nord-Carolina gir et svar på hvordan, og det svaret er at bjørnedyr har et unikt gen som kan produsere proteiner som konserverer cellene i kroppen når den tørker ut (populært kalt «bjørnedyr-spesifikke iboende uordnede proteiner»).

Biologen Ralph O. Schill fra Tyskland, som ikke har vært med på prosjektet, sier til The New York Times at funnet «er en viktig bit i det store puslespillet om hva liv er for noe».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Vi er flere som har opplevd at Doga har beveget seg bort fra det tette båndet til norsk industri og næringsliv.»
«Kappløpet mot kunstig intelligens pågår for fullt, uten at vi har en klar formening om hva vi faktisk er på vei mot.»
«Det er ingen menneskerett, eller trusrett, å drive lærarutdanning.»