09:29 - 24. mars 2017

Svaret på livets gåte? ­«Bjørnedyr-spesifikke iboende ­uordnede proteiner»!

Foto: NTB Scanpix

Du trodde kanskje det var «42» som var svaret på meningen med livet. Men i virkeligheten er det selvfølgelig Morgenbladets favoritt-lobopod, bjørnedyret, som kan bære noe av nøkkelen til denne største gåten av alle. En av bjørnedyrets mange forunderlige kvaliteter er at de kan tørkes ut fullstendig i flere år, tilføres fukt igjen, og så løpe rundt, spise, ja, til og med reprodusere etter bare noen timer. Ny forskning fra Chapel Hill-universitetet i Nord-Carolina gir et svar på hvordan, og det svaret er at bjørnedyr har et unikt gen som kan produsere proteiner som konserverer cellene i kroppen når den tørker ut (populært kalt «bjørnedyr-spesifikke iboende uordnede proteiner»).

Biologen Ralph O. Schill fra Tyskland, som ikke har vært med på prosjektet, sier til The New York Times at funnet «er en viktig bit i det store puslespillet om hva liv er for noe».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse