Annonse

Annonse

00:00 - 10. mars 2017

Stakkars studentene

De fortapte studentene. Hvordan skal det gå? Vi har møtt en som forsaker alt for å lykkes, en som møtte veggen, en som ble sittende foran spillkonsollen og en som skulker forelesninger for å lære mer.

Sterk motivasjon: Sigrid Bratsberg (21) gir alt i studietiden. – Hvis jeg preges av mye dårlig samvittighet i en periode, setter jeg opp i kalenderen når jeg skal ta fri. Da er det satt av tid! sier hun. Skippertaksmetoden: For Alexander Gjermundsen (25) satt det langt inne å møte opp på et studium han mener var av laber kvalitet. Likevel greide han seg fint på eksamener. 
– Jeg har ikke vært på skolen. Det besto av å pugge og ha flaks, sier han.

Emma Tollersrud forteller mer om de stakkars norske studentene på Morgenbladets podcast. Abonner gratis via Itunes.

De sover lenge, møter ikke opp, blåser i tilbakemeldinger og bryr seg bare om eksamen. Stadig vekk er profilerte professorer og samfunnsdebattanter frempå med fordømmelser av hvor dårlig det står til med norske studenter. Nå sist, i fjorårets Undervisningsundersøkelse, kom det frem at mange forelesere forarger seg over kunnskapsløse og dårlig forberedte studenter.

Men også fra en annen vinkel hagler bekymringsmeldingene. Studentene er altfor lydige, bekymrede og stressa. De bryr seg for mye om karakter og stramme lår på én og samme tid. Ifølge en omfattende studentundersøkelse i 2014 sliter hver femte student med alvorlige psykiske plager, og studenthelsetjenesten slår alarm.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse