Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Sigve Indregard: Rekviem for en læreplan

La oss synge rekviem for en læreplan, skriver Sigve Indregard.

Annonse

Da daværende utdanningsminister Gudmund Hernes (Ap) skulle endevende det norske skolesystemet på begynnelsen av 1990-tallet, ble alt – lovverk, forskrift og planverk – skrevet på nytt. Et av dokumentene som skulle skrives, var den generelle delen av læreplanen. Den er en bro mellom formålet med skolen og innholdet i skolen, slik de er skrevet ned i henholdsvis loven og planene for fagene.

Hardnakkede rykter vil ha det til at den generelle delen ble til ved at Hernes selv dro på hytta og skrev. Dette er et slikt tilfelle der spredningen av et rykte er mer interessant enn hva som faktisk skjedde. Hyttehistorien er en skapelsesmyte som står i stil med selve tekstbautaen. Det er vanskelig å la være å tenke på René Descartes, som fant inspirasjonen til sine revolusjonerende tanker da han lå og svettet i nettopp en hytte i skogen, om man skal tro en biografi skrevet førti år etter hans død.

Nå har statsmakten, representert ved Torbjørn Røe Isaksen og Kunnskapsdepartementet, besluttet at et kvart århundre er nok. Et nytt utkast til «overordnet del – verdier og prinsipper» ble sendt på høring 13. mars.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt