Annonse
00:00 - 10. mars 2017

Nu kör vi!

Sveriges feministiske utenrikspolitikk møter Donald Trump.

Damer med makt: Hun troller Trump, meldte internasjonal presse da Sveriges utviklings- og klimaminister Isabella Lövin undertegnet en klimalov og tvitret billedbeviset. Kvinnene som omgir henne, ble en talende kontrast til Donald Trumps menn i dress. Foto: Privatfoto hentet fra Twitter.
Annonse

Da USAs president Donald Trump undertegnet en anti-abortlov omgitt av alvorlige menn i mørk dress, svarte Sveriges visestatsminister, utviklings- og klimaminister Isabella Lövin, med å undertegne en klimalov kun omringet av kvinner. Bilder av begge hendelsene tok av i sosiale medier.

Lövin er sammen med utenriksminister Margot Wallström og EU- og handelsminister Ann Linde ansvarlig for Sveriges feministiske utenrikspolitikk. Den internasjonalt oppsiktsvekkende politikken til Stefan Löfvens regjering ble første gang presentert utenfor Sverige på US Institute for Peace i Washington DC høsten 2014. Med den selverklærte feministen Barack Obama ved roret i USA, hadde politikken gode dager.

Men nå er de siste restene med feministstøv feid ut av Det hvite hus. Svenskene står overfor en mann som, i grell kontrast til de seks målene Sveriges feministiske handlingsplan for utenrikspolitikken, har uttalt at han nærmest kan gjøre hva han vil med kvinner og signalisert at han ikke ønsker at kvinner skal bestemme over egen kropp.

Annonse