00:00 - 24. mars 2017

Mange ord, mye usagt

Populisme i flere valører, svindelgranskning og ekte, politisk debatt. Den franske valgkampen er i det minste underholdende.

Presidentkandidater: Høyrekandidat François Fillon (til venstre) og sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon hilser, og kanskje ønsker de hverandre lykke til, men de mener i så fall neppe. Mellom dem står sentrumskandidaten Emmanuel Macron, og Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen. Bildet ble tatt i forbindelse med en tv-sendt debatt i Aubervilliers nord for Paris tidligere denne uken. Foto: Eliot Blondet / AFP / NTB scanpix

Sist søndag var det formell valgkampstart i Frankrike, fem uker før første runde i presidentvalget der elleve kandidater kjemper om velgernes gunst. De fem som ligger best an på meningsmålingene, barket sammen i en historisk tv-debatt mandag – aldri før er en slik debatt organisert i Frankrike. Den var dessuten historisk lang. I tre timer og femten minutter sto kandidatene vendt mot hverandre i en sirkel og diskuterte hvordan Frankrike skal styres etter 7. mai.

Hele ti millioner seere fulgte debatten, som var både underholdende og opplysende. Her sto Marine Le Pen tilfeldig plassert ytterst til høyre sett fra debattlederne. Ved siden av henne sto ytre venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon. De to er tilsynelatende motpoler, men fant hverandre opptil flere ganger, for eksempel ved å love mer penger til pensjonister og fortsatt sterkt vern for franske arbeidstagere. De to i midten, sentrumskandidaten Emmanuel Macron og høyrekandidat François ­Fillon, angrep begge fløy-­kandidatene for overbud og økonomisk uansvarlighet. Le Pen er «kjøpekraftens ­seriemorder», sa Fillon.

Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon hadde litt problemer med å markere seg i konkurranse med den slagkraftige Mélenchon. De to slåss om mange av de samme venstrevelgerne, men ingen av dem ligger an til å komme til andre og avgjørende runde i valget 7. mai.

Annonse