00:00 - 17. mars 2017

Lettelse og splittelse

Nederland har talt. Europa puster ut, litt for tidlig.

Tapte åtte seter, men vant: Statsminister Mark Rutte har kalt valget i Nederland for «kvartfinalen» i kampen om populismen. Her vinker han til konservative tilhengere i Haag på valgdagen. Foto: Chris Ratcliffe / Bloomberg / Getty Images

Europas ledende politikere klarte ikke holde følelsene tilbake da valgdagsmålingene ble bekreftet av stemmeopptellingen. «Nederland, åh, Nederland!», jublet Angela Merkels stabssjef Peter Altmeier. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mente det var «en seier mot ekstremismen», og det var akkurat de samme ordene avtroppende president i Frankrike, François Hollande, brukte.

 

Det er mulig å argumentere for at den litt høystemte lettelsen henger sammen med en overdreven bekymring for hva som kunne komme til å skje. Når internasjonale medier har fulgt det nederlandske valget så tett, henger det, som mange nå påpeker, sammen med at man har vært altfor opphengt i Geert Wilders hår og hans hatske utspill mot islam samt ideen om at han var del av en ustoppelig nasjonalpopulistisk bølge som vil oversvømme vesten. Kanskje frykten for et internasjonalt mønster tok overhånd, da den tidligere finske statsministeren Alexander Stubb på valgdagen fortalte sine følgere på Twitter at «alle demokratiske valg er viktige, det føles bare som at det nederlandske valget i dag er ekstremt viktig»? Statsministeren hadde lagt til tre hashtags, så vi skulle skjønne hva han mente: #vesten #trend #symbol.

Annonse