Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Gjør din menneske­plikt, ikke bare krev din menneskerett

Årets vinner av Holbergprisen er en filosof med umoderne ord som «krav», «plikt» og «tillit» på agendaen.

Mottar Holbergprisen 2017: Baronesse Onora O’Neill. Foto: Martin Dijkstra
Annonse

Moderne menneskerettighetstenkning er på villspor. Den påståtte tillitskrisen i samfunnet er en misforståelse. Sosiale medier har ødelagt vilkårene for politisk kommunikasjon.

Hvis du strammer populariseringsmusklene til det ytterste, kan du komprimere noen av resonnementene til Onora O’Neill – filosofiprofessor, Kant-ekspert og nyslått vinner av Holbergprisen – til en slags sitatvennlige slagord. Men du får dem ikke servert slik av hovedpersonen selv. Det som i stedet klinger gjennom telefonrøret, er lyden av en elskelig, 75 år gammel britisk lady, utdannet ved Oxford og Harvard, senere utnevnt til professor ved Cambridge og baronesse av Bengarve, en leverandør av ettertenksomme nyanser og den type humor som høy alder kan bidra til, der verdens beskaffenhet møtes med like deler nøktern kynisme og overbærende latter.

Den som vil ha en harang tilpasset en 15-sekunders Facebook-video, får heller ringe Slavoj Zizek.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt